EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Терапія самоорганізовуваними пептидами визнана ефективною для ремінералізації емалі і лікування карієсу Терапія самоорганізовуваними пептидами визнана ефективною для ремінералізації емалі і лікування карієсу
Терапія самоорганізовуваними пептидами визнана ефективною для ремінералізації емалі і лікування карієсу Терапія самоорганізовуваними пептидами визнана ефективною для ремінералізації емалі і лікування карієсу

Що нового?

Самоорганізовувані пептиди можуть бути прийнятним варіантом для зниження частоти розвитку карієсу і ремінералізації вогнищ каріозного ураження.

У Journal of Dentistry були опубліковані результати систематичного огляду даних клінічних досліджень, в яких проводилася оцінка ефективності пептидів, що самоорганізуються (SAP), при ремінералізації початкових каріозних уражень. Зібрана інформація свідчить, що терапія SAP може розглядатися як дієвий метод ремінералізації емалі і боротьби з каріозними ураженнями.

Було проведено пошук проспективних контрольованих (не)рандомізованих досліджень без часових і мовних фільтрів в базах даних Ovid EMBASE, Central і PubMed. Метою було виявлення робіт по оцінці ефективності SAP в порівнянні з плацебо або стандартним лікуванням (група контролю). Інструменти Grade Profiler 3.6 і Risk of Bias 2.0 застосовувалися для оцінки рівня доказовості і ризику систематичної помилки.

Всього було ідентифіковано 7 рандомізованих контрольованих досліджень, п'ять з роздільним дослідженням порожнини рота (split-mouth) і два в паралельних групах. Загальна кількість учасників склала 294 людини (508 зубів). Метааналіз був проведений для оцінки ефективності застосування SAP (плюс фінішне покриття фтором) в порівнянні з відсутністю обробки (плюс фінішне покриття фтором) (контрольна група). У групі застосування SAP було зареєстровано статистично значимо більш виразне поліпшення оптичних властивостей, ніж у контрольній групі. Кінцеві точки оцінювалися за допомогою візуальної аналогової шкали, лазерної флуоресценції, шкали Міжнародної системи виявлення та оцінки карієсу (ICDAS) або морфометричних вимірювань, як представлено в таблиці нижче:


Результати даного аналізу свідчать, що застосування SAP ефективно щодо ремінералізації емалі і боротьби з карієсом, проте інтерпретацію слід проводити з обережністю через обмежений обсяг доказів.

Джерело:

Journal of Dentistry

Стаття:

Efficacy of a self-assembling peptide to remineralize initial caries lesions – a systematic review and meta-analysis

Автори:

R.J. Wierichs і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: