EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
В ході дослідження визначено інструмент діагностики і скринінгу комплексного регіонарного больового синдрому В ході дослідження визначено інструмент діагностики і скринінгу комплексного регіонарного больового синдрому
В ході дослідження визначено інструмент діагностики і скринінгу комплексного регіонарного больового синдрому В ході дослідження визначено інструмент діагностики і скринінгу комплексного регіонарного больового синдрому

Що нового?

Існують 4 основні інструменти діагностики комплексного регіонарного больового синдрому (КРБС) у дорослих пацієнтів. Але інструментів скринінгу КРБС не розроблено.

В ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі Pain, були виявлені 4 інструменти діагностики КРБС у дорослих пацієнтів. Однак ніяких інструментів діагностики КРБС у дітей або підлітків (у віці від 0 до 21 року), а також інструментів скринінгу КРБС визначено не було. Було проведено систематичний огляд статей, відібраних в результаті пошуку по базах даних. Основна мета огляду полягала у виявленні інструментів діагностики і скринінгу КРБС (важкий больовий синдром) і узагальненні їх придатності і вимірювальних властивостей, а також оцінці якості дослідження.

Додатковою метою огляду було визначення інструментів діагностики і скринінгу КРБС у дітей. Статті включали в огляд, якщо: а). інструмент був діагностичним або скринінговим; б). інструмент включав оцінку, надану пацієнтом, або фізичне обстеження; в). та за умови якщо основною метою дослідження було визначення вимірювальних властивостей або доцільності застосування інструменту.

За допомогою інструменту «оцінка якості діагностичної точності-2» (QUADAS-2) були зібрані дані кожного дослідження для визначення показників якості. Для жодної з вікових груп інструментів скринінгу виявлено не було. Були виявлені 4 інструменти діагностики КРБС, схвалені для використання у дорослих пацієнтів: a) критерії будапештського дослідження; b). критерії Велдмана; c). будапештські критерії та; d). критерії Міжнародної асоціації з вивчення болю (IASP).

Зважаючи на відсутність інструментів скринінгу КРБС всі особи з підозрою на дане захворювання повинні бути негайно обстежені лікарем для проходження діагностики та отримання відповідної терапії. Для постановки діагнозу дорослим пацієнтам і винесення клінічної оцінки лікарям рекомендується використовувати будапештські критерії, а дослідникам - критерії будапештського дослідження. Інструментів діагностики КРБС, схвалених для використання у дітей, виявлено не було. У таких випадках діагностику повинен проводити педіатр, що спеціалізується на лікуванні болю.

Автори огляду зробили висновок, що в ході подальших досліджень необхідно розробити інструмент діагностики КРБС у дітей і інструменти скринінгу КРБС як у дорослих пацієнтів, так і у дітей.

Джерело:

Pain

Стаття:

Screening and diagnostic tools for complex regional pain syndrome: a systematic review

Автори:

Giulia Mesaroli і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: