EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
цукровий діабет цукровий діабет
цукровий діабет цукровий діабет

Що нового?

Тривала когнітивно-поведінкова терапія у пацієнтів із цукровим діабетом може покращувати контроль рівня глікемії.

На підставі результатів систематичного огляду та метааналізу встановлено, що значний вплив когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) на контроль рівня глікемії у пацієнтів із цукровим діабетом в основному проявляється при тривалому лікуванні. Мета дослідження полягала в оцінці короткотривалого та довготривалого впливу КПТ на контроль рівня глікемії. У метааналіз було включено 19 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 3885 пацієнтів із цукровим діабетом.

Крім того, для оцінки впливу КПТ на контроль рівня глікемії при різних типах цукрового діабету (1-го та 2-го типів), а також в умовах індивідуальної та групової терапії, було проведено аналіз за підгрупами. Протягом перших шести місяців КПТ не було виявлено статистично значущих змін концентрації глікованого гемоглобіну (HbA1c) в порівнянні зі стандартним лікуванням. Однак при тривалості лікування більше шести місяців КПТ була ефективніша за стандартну терапію з точки зору мінімізації концентрації HbA1c.

Стандартизована середня різниця (ССР) склала −0,44 (Z=4,49), що свідчило про статистично значуще поліпшення контролю рівня глікемії. Результати аналізу за підгрупами вказували на довгостроковий вплив КПТ на контроль рівня глікемії у пацієнтів з цукровим діабетом 1-го і 2-го типу. ССР склала -0,85 (Z = 2,23) і -0,33 (Z = 4,52) відповідно. КПТ рекомендована як перспективний варіант лікування для підвищення контролю рівня глікемії у пацієнтів із цукровим діабетом, які проходять тривале лікування. Довгострокові ефекти КПТ — важлива перевага для більш ефективного лікування цукрового діабету.

Джерело:

BioPsychoSocial Medicine

Стаття:

The short- and long-term effects of cognitive behavioral therapy on the glycemic control of diabetic patients: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Na Dong та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: