EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Коморбідна мігрень покращує ефективність полегшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом Коморбідна мігрень покращує ефективність полегшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом
Коморбідна мігрень покращує ефективність полегшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом Коморбідна мігрень покращує ефективність полегшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом

Що нового?

Встановлено, що ефективність полегшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом посилюється за наявності коморбідної мігрені.

Дослідження, опубліковане в журналі " Cephalalgia", показало, що пропранолол більш ефективно зменшує біль при скронево-нижньощелепному розладі при наявності мігрені, порівняно з станом без мігрені, причому це супроводжується додатковим ефектом зменшення частоти серцевих скорочень. Інна Чивільова та ін. здійснили це плацебо-контрольоване багаторазове подвійне сліпе дослідження у паралельних групах (SOPPRANO) для вивчення знеболюючої ефективності пропранололу у осіб, які страждають на больовий хронічний міофасціальний скронево-нижньощелепний розлад.

У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні-аналізі 2b - фази включеним учасникам призначали пропранолол або плацебо протягом дев'яти тижнів. Основною кінцевою точкою була зміна Індексу болю в області обличчя, за даними щоденників симптомів. У моделях лінійної та логістичної регресії оцінили вплив взаємозвязку між мігренню та терапією (у групі терапії) на зменшення Індексу болю в області обличчя. З використанням контрафактичних моделей дослідили відмінності щодо головного болю та частоти серцевих скорочень (ЧСС), як медіаторів ефективності пропранололу.

Було відзначено, що ефективність пропранололу щодо мінімізації Індексу болю в області обличчя була вищою серед 104 суб'єктів з мігренню, порівняно з 95 суб'єктами, що її не мали. Для бінарного зниження Індексу болю в області обличчя на 30% співвідношення шансів становило 3,3 проти 1,3 відповідно, хоча взаємозв’язок не був статистично значущим. Криві кумулятивної відповіді підтвердили вищу ефективність препарату у хворих на мігрень порівняно з пацієнтами без мігрені (різниця в площі під кривою складала 26% та 6% відповідно).

Згідно з медіаційним аналізом причин, ефективність зменшення болю при скронево-нижньощелепному розладі пропранололом не опосередковувалась зменшенням головного болю, але пропранолол мав ефект на частоту серцевих скорочень. У той час як у 9% випадків терапевтичний ефект опосередковано зменшував головний біль, у близько 46% - зменшував ЧСС.

Таким чином, пропранолол здається препаратом вибору при больовому скронево-нижньощелепного розладі у пацієнтів з мігренню.

Джерело:

Cephalalgia

Стаття:

Effect of comorbid migraine on propranolol efficacy for painful TMD in a randomized controlled trial

Автори:

Inna E Tchivileva та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: