EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

У дітей, які перенесли лапароскопічне хірургічне втручання, застосування магнію сульфату та дексмедетомідину на додаток до введення бупівакаїну у перші два дні після операції дозволяло посилити знеболювання, що забезпечується бупівакаїном.

Результати проспективного рандомізованого клінічного дослідження, опубліковані в журналі Brazilian Journal of Anesthesiology, вказують на те, що у пацієнтів дитячого віку попереднє внутрішньоочеревинне (в/о) введення 0,5% бупівакаїну в поєднанні з магнію сульфатом або дексмедетомідином забезпечує більш ефективне знеболювання при пластиці грижі, порівняно з внутрішньовенним введенням лише 0,5 % бупівакаїну.

Метою цього дослідження була оцінка ефективності застосування магнію сульфату або дексмедетомідину в поєднанні з бупівакаїном при виконанні герніорафії у дітей. У дослідження було включено загалом 97 хлопчиків віком від 1 до 6 років, яким було призначено планову односторонню лапароскопічну герніорафію з приводу пахової грижі. Учасники були рандомізовані до групи внутрішньовенного введення 0,5 % бупівакаїну в дозі 2 мг/кг у комбінації з дексмедетомідином у дозі 1 мкг/кг (група D), фізіологічним розчином (група C) або магнію сульфатом у дозі 30 мг/кг (група M) до інсуфляції газу в черевну порожнину.

Усі препарати розводили у фізіологічному розчині до об'єму 10 мл. Протягом перших 48 годин після операції було проведено оцінку інтенсивності болю з використанням поведінкової шкали FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability), обсягу застосування резервних знеболювальних засобів, часу до виділення газів з кишечника та першого випорожнення, частоти розвитку блювання та інших побічних ефектів, а також вивчення функціонального відновлення та задоволеності батьків лікуванням.

Через 6, 8, 12, 18, 24 та 48 годин після операції у групі C були зареєстровані статистично значуще вищі оцінки за шкалою FLACC порівняно з групами D та M, при цьому відмінностей між групами D та M виявлено не було (див. рисунок 1).

Обсяг застосування резервних знеболювальних засобів у групі C був набагато вищим, при цьому у дітей з груп D та M потреби у них не виникло зовсім. Час до першого виділення газів з кишечника і випорожнень і частота блювання та інших побічних ефектів між групами дослідження статистично значуще не відрізнялися. У всіх групах час до відновлення нормального функціонування був порівнянним. Задоволеність лікуванням батьків дітей із груп M і D була вищою, ніж у батьків дітей із групи С.

Таким чином, застосування дексмедетомідину або магнію сульфату на додаток до бупівакаїну перед інсуфляцією газу в черевну порожнину може стати оптимальним способом зниження інтенсивності болю у дітей, які перенесли герніорафію. Таке лікування також дозволяє знизити обсяг застосування знеболювальних засобів та покращити відновлення як функцій ШКТ, так і загального функціонування.

Джерело:

Brazilian Journal Of Anesthesiology

Стаття:

Efficacy of dexmedetomidine versus magnesium sulfate as an adjuvant to intraperitoneal bupivacaine in pediatric laparoscopic surgery: a randomized clinical trial

Автори:

Seham Mohamed Moeen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: