EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

При проведенні кесаревого розтину виконання блокади квадратного м'яза попереку із застосуванням бупівакаїну в комбінації з дексмедетомідином дозволяє продовжити знеболювання без інтратекального введення морфіну.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, дексмедетомідин є ефективним допоміжним засобом при виконанні блокади квадратного м'яза попереку (КМП) під контролем ультразвуку у пацієнток, які перенесли кесарів розтин. Метою дослідження була оцінка ефективності застосування дексмедетомідину як допоміжного засобу при блокаді КМП, що виконується для зниження інтенсивності післяопераційного болю у спокої у жінок, які перенесли кесарів розтин.

Основною кінцевою точкою у рамках цього подвійного сліпого дослідження було порівняння часу до першої вимоги препаратів екстреної аналгезії. Додатковими кінцевими точками були порівняння обсягу застосування препаратів екстреної аналгезії, задоволеності пацієнток, оцінок інтенсивності болю за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) та оцінок за шкалою седації Рамсея (RSS) протягом перших 24 годин після операції. До дослідження було включено понад 70 учасниць із одноплідною вагітністю, яким було показано проведення кесаревого розтину під спінальною анестезією.

У післяопераційній палаті учасницям проводили двосторонню блокаду КМП. Групі A вводили 0,25% бупівакаїн в обсязі 30 мл, а групі B - 0,25% бупівакаїн в об'ємі 30 мл у поєднанні з дексмедетомідином у дозі 1 мкг/кг. Як препарати екстреної аналгезії (при досягненні оцінки за ЧРШ >4 бали) учасницям вводили парацетамол у дозі 15 мг/кг у вигляді внутрішньовенної ін'єкції тричі на добу та трамадол у дозі 1 мг/кг у вигляді ін'єкції.

Порівняння характеру та обсягу застосування препаратів екстреної аналгезії проводили у перші 24 години, а оцінок задоволеності пацієнток, оцінок за ЧРШ та оцінок за шкалою RSS – через 2, 4, 6, 8, 12, 18 та 24 години після операції. У групі В період до вимоги препаратів екстреної аналгезії був набагато більш тривалим, ніж у групі А. Порівняно з групою А, у учасниць групи В обсяг застосування препаратів екстреної аналгезії (трамадолу в дозі 1 мг/кг у вигляді ін'єкцій) був значно нижчим. (Див. таблицю 1).

Протягом періоду тривалістю до 18 годин між групами було виявлено статистично значущу відмінність щодо оцінок задоволеності пацієнток лікуванням та оцінок інтенсивності болю, при цьому відмінностей в оцінках за шкалою RSS не було. Таким чином, за відсутності інтратекального введення морфіну дексмедетомідин може бути ефективним допоміжним засобом при виконанні блокади КМП у пацієнток, які перенесли кесарів розтин, що дозволяє зменшити обсяг застосування препаратів екстреної аналгезії і підвищити задоволеність пацієнток лікуванням протягом перших 18 годин після операції.

Джерело:

Journal of Clinical Anesthesia

Стаття:

Effect of Dexmedetomidine as an adjuvant in quadratus lumborum block in patient undergoing caesarean section – A randomised controlled study

Автори:

Neha Singh і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: