EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Тривалість симптомів постковідного синдрому, імовірно, пов'язана з наявністю стійких специфічних імунних реакцій проти коронавірусу.

Результати дослідження, опубліковані в журналі JCI Insight, вказують на збереження специфічних імунних реакцій проти коронавірусу у осіб із тривалими посткоронавірусними симптомами порівняно з особами, у яких ці симптоми припинилися. Це свідчить про те, що в основі цього стану лежить персистування вірусних антигенів.

У деяких осіб, інфікованих SARS-CoV-2, можуть бути гострі наслідки коронавірусної інфекції (COVID-19). Однак імуносигнатури, пов'язані з цими синдромами, вивчені недостатньо. В рамках поздовжнього дослідження вивчали зразки периферичної крові 50 осіб, у яких раніше була підтверджена коронавірусна інфекція, у тому числі 20 осіб із тривалими симптомами коронавірусної інфекції (тобто тривалістю понад 30 днів; медіана = 74 дні), порівняно з 30 пацієнтами, у яких спостерігалося зникнення симптомів протягом 20 днів.

У осіб із тривалими симптомами на пізніх термінах одужання було виявлено збереження величини антиген-специфічної відповіді CD4+ Т-лімфоцитів на циркулюючі Т-фолікулярні хелпери та спайковий білок коронавірусу. У осіб без стійких симптомів спостерігалося очікуване зниження рівня цієї відповіді. У групі осіб із більшою тривалістю симптомів також було виявлено більш високу авидність IgG до спайкового білка коронавірусу. Було відзначено наявність значущої кореляції між тривалістю симптомів та присутністю як вірус-специфічних антитіл проти коронавірусу, так і Т-лімфоцитів.

Було визначено маркери зникнення та активації за декількома типами імунних клітин, що дозволило виявити незначні фенотипічні відмінності між особами, у яких симптоми припинилися, та особами зі стійкими симптомами. Це вказує на те, що більша тривалість симптомів, вочевидь, не пов'язана з наявністю стійкої системної запальної реакції.

Джерело:

Журнал JCI Insight

Стаття:

Duration of post-COVID-19 symptoms is associated with sustained SARS-CoV-2-specific immune responses

Автори:

Jacob K Files і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: