EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
EULAR EULAR
EULAR EULAR

Що нового?

Стосовно семи ревматичних захворювань і захворювань опорно-рухового апарату, що найчастіше зустрічаються, робоча група дійшла консенсусу за п'ятьма загальними принципами, 18 спеціальними рекомендаціями і рядом важливих факторів, пов'язаних з способом життя.

Для покращення якості життя та довгострокових клінічних наслідків, а також зниження виразності симптомів було запропоновано широкий спектр рекомендацій, які послужать основою для спільного прийняття рішень лікарями та пацієнтами та обговорення позитивних змін способу життя у пацієнтів з ревматичними захворюваннями (РЗ) та захворюваннями опорно-рухового апарату (ЗОРА). Для розробки рекомендацій щодо зміни способу життя при РЗ та ЗОРА була скликана робоча група Європейської ліги боротьби з ревматизмом (EULAR).

Було розглянуто сім РЗ та ЗОРА (подагра, системний склероз, системний червоний вовчак, псоріатичний артрит, аксіальний спондилоартрит, ревматоїдний артрит та остеоартроз) та шість факторів, пов'язаних зі способом життя (умови роботи, куріння, вживання алкоголю, маса тіла, характер харчування, фізична активність). До складу робочої групи входили експерти у відповідних галузях, пацієнти з РЗ та ЗОРА, а також фахівці у галузі охорони здоров'я, епідеміології, геріатрії та ревматології. Для узагальнення наявних даних та підготовки на їх основі рекомендацій було проведено систематичні огляди літератури.

З урахуванням зібраних даних було визначено 18 спеціальних рекомендацій та 5 загальних концепцій. У керівних принципах підкреслена висока значущість здорового способу життя, а також наведені способи зміни способу життя та інформація про те, як вони пов'язані з відповідним лікуванням цих захворювань. У рекомендаціях з фізичної активності наголошується на безпеці та перевагах виконання фізичних вправ для мінімізації порушень життєдіяльності та полегшення болю, особливо у пацієнтів з аксіальним спондилоартритом та остеоартрозом.

У рекомендаціях щодо харчування основна увага приділяється тому, наскільки важливо для пацієнтів з РЗ та ЗОРА дотримуватися здорової, збалансованої дієти. Загальними зусиллями медичні працівники та пацієнти з РЗ та ЗОРА можуть забезпечити підтримку у останніх нормальної маси тіла. Малоймовірно, що вживання невеликої кількості алкоголю негативно вплине на клінічні результати у пацієнтів з РЗ та ЗОРА. Однак ймовірність загострення після вживання алкоголю навіть у помірних кількостях може підвищитись у пацієнтів з подагрою та ревматоїдним артритом. Важливо надавати допомогу пацієнтам у відмові куріння. Участь у трудовій діяльності може принести користь пацієнтам з РЗ та ЗОРА, тому це питання необхідно обговорювати з ними під час консультацій.

Подані рекомендації включають інформацію про низку змін способу життя та можуть допомогти практикуючим лікарям та пацієнтам з РЗ та ЗОРА приймати спільні рішення в рамках розробки плану лікування та його контролю.

Джерело:

BMJ

Стаття:

2021 EULAR recommendations regarding lifestyle behaviours and work participation to prevent progression of rheumatic and musculoskeletal diseases

Автори:

James M Gwinnutt і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: