EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Мікробіота кишечника впливає на тяжкість перебігу COVID-19 та імунну відповідь Мікробіота кишечника впливає на тяжкість перебігу COVID-19 та імунну відповідь
Мікробіота кишечника впливає на тяжкість перебігу COVID-19 та імунну відповідь Мікробіота кишечника впливає на тяжкість перебігу COVID-19 та імунну відповідь

Що нового?

Стан мікробіоти кишечника відображає порушення імунної відповіді і ступінь тяжкості захворювання пацієнтів з коронавірусною інфекцією (COVID-19).

Дослідники встановили зв'язок між рівнями запальних цитокінів і маркерів, та складом мікробіоти кишечника у пацієнтів з COVID-19. Тобто кишкова мікрофлора впливає на ступінь тяжкості коронавирусной інфекції шляхом модуляції імунної відповіді хазяїна.

Для оцінки зв'язку між складом мікробіоти кишечника і ступенем тяжкості захворювання пацієнтів з COVID-19 виконали двухцентрове когортне дослідження. У ньому також оцінили можливості корекції складу мікробіоти після перенесеного важкого гострого респіраторного синдрому коронавірусу другого типу (SARS-CoV-2).

Результати аналізів стулу, крові отримали у 100 пацієнтів з лабораторно підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2, також оцінили історію хвороби. Протягом періоду до 30 днів після елімінації вірусу проводили серійний відбір зразків калу у 27 з 100 учасників. Склад мікробіоти кишечника оцінювали методом дрібного секвенування сумарної ДНК, екстрагованої із зразків калу. Концентрації маркерів крові і запальних цитокінів оцінювали в зразках плазми крові.

Склад мікробіоти кишечника значно відрізнявся у пацієнтів з коронавірусною інфекцією, які як отримували, та і не отримували фармакотерапію, і неінфікованих пацієнтів. В ході дослідження було встановлено, що різні коменсальні мікроорганізми з добре вивченою імуномодулюючою здатністю зі складу мікробіоти кишечника, такі як Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale і інші види біфідобактерій, були недостатньо представлені у учасників дослідження. Їх недостатність виявлялася в зразках, зібраних протягом 30 днів після одужання.

Більш того, дана зміна складу мікробіоти відрізнялася при різних ступенях тяжкості захворювання. Недостатність була пов’язана з більш високими концентраціями різних запальних цитокінів і маркерів крові, таких як гама-глутамілтрансфераза, С-реактивний білок, аспартатамінотрансфераза та лактатдегідрогеназа.

Таким чином, стан мікробіоти кишечника може значно впливати на важкість перебігу коронавірусної інфекції і силу імунної відповіді на інфекцію SARS-CoV-2. Дисбактеріоз кишечника зберігається після одужання та / або елімінації вірусу і може сприяти розвитку стійких симптомів. Це підкреслює важливість з'ясування ролі кишкових мікроорганізмів в процесах, пов'язаних з розвитком коронавірусної інфекції і запалення.

Джерело:

Gut microbiota

Стаття:

Gut microbiota composition reflects disease severity and dysfunctional immune responses in patients with COVID-19

Автори:

Yun Kit Yeoh та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: