EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив раціону харчування на ризик розвитку ГЕРХ

гастроезофагеальна рефлюксна хвороба гастроезофагеальна рефлюксна хвороба
гастроезофагеальна рефлюксна хвороба гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Що нового?

Ризик хронічного кислотного рефлюксу можна знизити шляхом внесення незначних змін до раціону харчування, оскільки фрукти, риба та зернові мають профілактичний ефект.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Current Medicinal Chemistry, існує потенційний причинно-наслідковий зв'язок між різними харчовими звичками і продуктами харчування і ризиком розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).

В рамках дослідження було вивчено причинно-наслідковий зв'язок між 22 харчовими звичками та ГЕРХ. Надійність результатів оцінювали за допомогою аналізу методом виключення по одному, аналізу гетерогенності та аналізу горизонтальної плейотропії. Haiya Ou та співавт. використовували підхід двовибіркової менделівської рандомізації (MR) з методом зважування зворотної дисперсії.

Згідно з результатами аналізу, вживання алкоголю та додавання солі в їжу підвищують ризик ГЕРХ. Навпаки, споживання хліба, злаків, сиру, сухофруктів, свіжих фруктів та жирної риби було пов'язане з нижчим ризиком ГЕРХ.

Поряд із зміною способу життя та прийомом лікарських препаратів, раціон харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику кислотного рефлюксу.

Джерело:

Current Medicinal Chemistry

Стаття:

Relationship between Dietary Habits and Gastroesophageal Reflux Disease: A Two-Sample Mendelian Randomization Study

Автори:

Haiya Ou та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: