Ризик хронічного кислотного рефлюксу можна знизити шляхом внесення незначних змін до раціону харчування, оскільки фрукти, риба та зернові мають профілактичний ефект.
Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Current Medicinal Chemistry, існує потенційний причинно-наслідковий зв'язок між різними харчовими звичками і продуктами харчування і ризиком розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).
В рамках дослідження було вивчено причинно-наслідковий зв'язок між 22 харчовими звичками та ГЕРХ. Надійність результатів оцінювали за допомогою аналізу методом виключення по одному, аналізу гетерогенності та аналізу горизонтальної плейотропії. Haiya Ou та співавт. використовували підхід двовибіркової менделівської рандомізації (MR) з методом зважування зворотної дисперсії.
Згідно з результатами аналізу, вживання алкоголю та додавання солі в їжу підвищують ризик ГЕРХ. Навпаки, споживання хліба, злаків, сиру, сухофруктів, свіжих фруктів та жирної риби було пов'язане з нижчим ризиком ГЕРХ.
Поряд із зміною способу життя та прийомом лікарських препаратів, раціон харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику кислотного рефлюксу.
Current Medicinal Chemistry
Relationship between Dietary Habits and Gastroesophageal Reflux Disease: A Two-Sample Mendelian Randomization Study
Haiya Ou та співавт.
Коментарі (0)