EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективність застосування левоноргестрел-вивільняючої внутрішньоматкової системи в менометрорагій, дисменореї і аденоміозу Ефективність застосування левоноргестрел-вивільняючої внутрішньоматкової системи в менометрорагій, дисменореї і аденоміозу
Ефективність застосування левоноргестрел-вивільняючої внутрішньоматкової системи в менометрорагій, дисменореї і аденоміозу Ефективність застосування левоноргестрел-вивільняючої внутрішньоматкової системи в менометрорагій, дисменореї і аденоміозу

Що нового?

Левоноргестрел-вивільняюча внутрішньоматкова система (ЛНГ-ВМС) може ефективно застосовуватися в лікуванні пацієнток з дисменореєю, менометрорагіями і аденоміозом.

Результати проспективного когортного дослідження свідчать про те, що застосування ЛНГ-ВМС є ефективним методом лікування пацієнток, які страждають на дисменорею, менометрорагію і аденоміоз. Мета даного дослідження полягала в оцінці ефективності використання ЛНГ-ВМС в якості медикаментозної терапії у 28 пацієнток з клінічними проявами аденоміоза (діагностованого за допомогою трансвагінального ультразвукового дослідження (ТВУЗД)).

До контрольної групи були включені 27 пацієнток з клінічними проявами дисменореї і менорагії (але без діагностованого в ході ТВУЗД аденоміозу). Пацієнтки з контрольної групи отримували аналогічне лікування. В обох когортах проводили оцінку результатів ультразвукового дослідження і клінічних симптомів дисменореї і менометрорагій.

Також проводили оцінку ефективності ЛНГ-ВМС під час введення і через 6 місяців після введення щодо наявності кіст міометрія, менструальної крововтрати, змін об’єму матки, неоднорідності структури міометрія, кулястості матки, симетрії матки, зміни перехідної зони, наявності гіперехогенних включень міометрія, дисменореї і аденоміоми.

Через 6 місяців в обох групах було відзначено статистично значуще зниження об’єму матки. У пацієнток з аденоміозом спостерігалося поліпшення таких показників, як однорідність текстури міометрія, симетрія матки, видимість перехідної зони, а також наявність аденоми, гіперехогенних включень міометрія і кіст міометрія. Зниження крововтрати спостерігалося в обох групах, в тому числі у пацієнток з аденоміозом. У всіх пацієнток було відзначено статистично значуще зниження виразності болю.

Таким чином, застосування ЛНГ-ВМС можна вважати ефективною терапією з точки зору поліпшення морфології матки, а також купірування симптомів дисменореї, менометрорагій і аденоміозу.

Джерело:

The European Review for Medical and Pharmacological Sciences

Стаття:

The treatment with Levonorgestrel Releasing Intrauterine System (LNG-IUS) in patients affected by menometrorrhagia, dysmenorrhea and adenomyosis: clinical and ultrasonographic reports

Автори:

F. Costanzi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: