EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Міртазапін виявився ефективним при синдромі подразненого кишечника з діареєю Міртазапін виявився ефективним при синдромі подразненого кишечника з діареєю
Міртазапін виявився ефективним при синдромі подразненого кишечника з діареєю Міртазапін виявився ефективним при синдромі подразненого кишечника з діареєю

Що нового?

Застосування міртазапіну виглядає корисним для лікування пацієнтів, які страждають синдромом подразненого кишечника з домінуванням діареї (СПК-Д / IBS-D).

Дослідження, опубліковане в журналі “BioPsychoSocial Medicine”, встановило, що терапія міртазапіном полегшує шлунково-кишкові симптоми у пацієнтів із СПК-Д. Також було виявлено, що таке лікування покращує якість життя хворих та такі психологічні симптоми, як тривожність. Це було рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване восьмитижневе дослідження з оцінки ефективності та безпеки міртазапіну (антагоніста 5-НТ3 рецепторів) при лікуванні пацієнтів з IBS-D, порівняно з плацебо.


У дослідження було набрано 67 суб'єктів, що відповідали критеріям IV-го Римського консенсусу, щодо СПК-Д. Учасників розподілили на групи отримання міртазапіну (n = 34) та групу плацебо (n = 33). Прийом 15 мг / добу міртазапіну протягом приблизно 1 тижня, починали перед сном. Після цього дозу підвищували до 30 мг / добу, протягом інших семи тижнів. Кінцевими точками були зміни в: а) якості життя при СПК; б) шкалі тривожності та депресії в лікарняному закладі (HADS); в) Шкалі загальної оцінки тяжкості симптомів IBS (IBS-SSS).

Крім того, бальні зміни симптомів, занотованих пацієнтами, таких як біль, швидкість і частота дефекації, консистенція калу за 7-бальною Брістольською шкалою калу (7-point Bristol Stool Form Scale), здуття живота та кількість днів на тиждень, що супроводжувалися болем, здуттям живота, діареєю або швидким випорожненням, фіксували від початку титрації препарату до закінчення терапії, якщо симптоми виникали хоча б одноразово. Всі дані фіксували виходячи з оцінки намірів для лікування (ITT; intention-to-treat assessment).


Було відзначено, що порівняно з плацебо міртазапін демонстрував більш ефективне зменшення вираженості симптомів СПК. Більше того, наприкінці терапевтичного періоду всі занотовані симптоми, крім здуття живота, набагато більше покращились у осіб, які отримували міртазапін, порівняно з особами, які отримували плацебо. Крім того, міртазапін продемонстрував хорошу переносимість, і було виявлено, що він значно покращував якість життя пацієнтів, а також тривожні симптоми.


Таким чином, міртазапін показав багатообіцяючі переваги у лікуванні пацієнтів із СПК-Д, зокрема тих, що мали супутні психологічні симптоми.

Джерело:

BioPsychoSocial Medicine

Стаття:

A randomized, double-blind, placebo-controlled study to assess efficacy of mirtazapine for the treatment of diarrhea predominant irritable bowel syndrome

Автори:

Alireza Khalilian та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: