EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження біомаркерів, пов'язаних з болем та стресом у тяжкохворих дітей

педіатрія педіатрія
педіатрія педіатрія

Що нового?

Скринінг дітей у критичному стані може включати оцінку інтенсивності болю, стресу та пов'язаних із запаленням цитокінів, пептидів та гормонів (біомаркерів).

В огляді, опублікованому в журналі Critical Care Nurse, наголошується, що в клінічних умовах можна отримати та виміряти різні біомаркери, пов'язані з болем у дітей у критичному стані.

Eleni Tamvaki та співавт. провели огляд первинних досліджень ендогенних біомаркерів з метою визначення відповідних значущих біомаркерів для об'єктивної оцінки інтенсивності болю у дітей у критичному стані. Пошук досліджень у базах даних PubMed, Ovid та Scopus проводили на основі дати публікації, мови та віку учасника. Якість доказів (висока, середня, низька та дуже низька) оцінювали відповідно до таблиць та інструментів критичної оцінки, а також контрольного переліку STROBE (Підвищення якості звітів про спостережні дослідження в епідеміології).

Відповідні дослідження кодували на основі використовуваних методів та отриманих результатів. Для виявлення біомаркерів використовували такі фізіологічні рідини, як слина, спинномозкова рідина, кров і зубодеснева рідина з ротової порожнини. У більшості досліджень (64%) застосовувався імуноферментний аналіз. Було проведено відповідний статистичний аналіз даних включених досліджень при значенні p< 0,05 (рівень значущості). Біль, стрес та запальна реакція були пов'язані з цитокінами, пептидами та гормонами, що вказує на їхню роль при обстеженні на предмет болю у дітей у хворобливих станах. В одному дослідженні у новонароджених не було виявлено зв'язку між біомаркерами слини та болем.

Автори цього дослідження пропонують у майбутньому провести спостережні дослідження вивчення придатності цих биомаркеров з метою оцінки болю в дітей у критичному стані.

Джерело:

Critical Care Nurse

Стаття:

Use of Biomarkers to Objectively Evaluate Pain in Critically Ill Children: A Scoping Review

Автори:

Eleni Tamvaki та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: