EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Прогнозування смертності госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 за допомогою нутритивного скринінгу Прогнозування смертності госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 за допомогою нутритивного скринінгу
Прогнозування смертності госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 за допомогою нутритивного скринінгу Прогнозування смертності госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 за допомогою нутритивного скринінгу

Що нового?

Оцінка нутритивного статусу пацієнта на додаток до діагностичного обстеження може виявити пацієнтів з COVID-19 у групі ризику.

Результати ретроспективного обсерваційного дослідження, опубліковані в журналі Nutrition Journal, свідчать про те, що неповноцінне харчування або порушений нутритивний статус пов'язані зі смертністю госпіталізованих пацієнтів із COVID-19. Feier Song та співавт. оцінили харчування та вихідні клінічні характеристики пацієнтів з коронавірусом та вивчили можливий зв'язок між неповноцінним/незбалансованим/недостатнім харчуванням на момент госпіталізації та ризиком смертності госпіталізованих пацієнтів.

Зібрано клінічні дані про пацієнтів з COVID-19 у легкій, середній, тяжкій та вкрай тяжкій формі, а також про смертність. Для визначення ризику неповноцінного харчування застосовували оцінку нутритивного статусу за шкалою CONUT (Controlling Nutritional Status), геріатричний нутритивний індекс ризику (ГНІР, Geriatric nutritional risk index) для літніх пацієнтів і прогностичний нутритивний індекс (ПНІ, Prognostic nutritional index.

До дослідження включили 295 пацієнтів (66 у тяжкому та 41 у вкрай тяжкому стані). Зареєстровано 25 смертельних випадків (8,47% від загальної кількості пацієнтів, 37,88% серед пацієнтів у вкрай тяжкому стані). Відзначено значні відмінності пов'язаних із харчуванням параметрів та біомаркерів запалення залежно від ступеня тяжкості захворювання. Серед пацієнтів з високими показниками за шкалою CONUT та низькими за ГНІР та ПНІ частіше спостерігається внутрішньолікарняна смертність.

Крива операційних характеристик продемонструвала гарний прогностичний потенціал ГНІР та шкали CONUT. Початковий нутритивний статус є прогностичним індикатором смертності. Результати цього дослідження дозволили по-новому поглянути на моніторинг харчування та значущість нутритивного скринінгу під час госпіталізації.

Джерело:

Nutrition Journal

Стаття:

Nutritional screening based on objective indices at admission predicts in-hospital mortality in patients with COVID-19

Автори:

Feier Song і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: