EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хронічий аденоїдит хронічий аденоїдит
хронічий аденоїдит хронічий аденоїдит

Що нового?

Назальний спрей, що містить пробіотики S.salivarius 24SMB і S.oralis89a, може допомогти полегшити симптоми, пов'язані з хронічним аденоїдитом, у дітей.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі European Journal of Pediatrics, свідчать про позитивний вплив назального введення пробіотиків штамів S.salivarius 24SMB і S. oralis 89a з точки зору зниження ступеня обструкції носоглотки, пов'язаної з гіпертрофією аденоїдів у дітей (у віці 2-18 років) з хронічним аденоїдитом. Хронічний аденоїдит, патологія, що часто пов'язана з наявністю вогнищ інфекції в носоглотці, вже давно є значною проблемою охорони здоров'я. Тому, це проспективне подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження було спрямоване на оцінку ефективності та безпеки лікування із застосуванням назального спрею, що містить пробіотики S.salivarius 24SMB та S. oralis 89a, протягом 90 днів.

Дітям з хронічним аденоїдитом препарат розпорошували по одному разу на кожну ніздрю двічі на добу. Отримані результати порівнювали з результатами групи плацебо, в якій назальний спрей не застосовували. Основною кінцевою точкою було скорочення кількості епізодів гострого аденоїдиту, а додатковою кінцевою точкою - ступінь обструкції носоглотки гіпертрофованими аденоїдами. У підсумковий аналіз було включено 152 дитини (48,0% хлопчиків; середній вік учасників: 49,2±14,1 місяця). Статистично значущі відмінності між групами дослідження з точки зору кількості загострень при оцінці в контрольних точках T1 (через 90 днів після включення до дослідження) і T2 (через 90 днів після завершення лікування) щодо вихідного рівня були відсутні.

Проте в групі застосування назального спрею було виявлено значне зниження ступеня обструкції носоглотки гіпертрофованими аденоїдами в оцінці в обох контрольних точках (Т1 і Т2) щодо вихідного рівня. Таким чином, інтраназальне застосування спрею, що містить пробіотики S.salivarius24SMB і S.oralis89a, є цінним доповненням до комплексного лікування дітей з хронічним аденоїдитом.

Джерело:

European Journal of Pediatrics

Стаття:

Topical administration of S. Salivarius 24SMB-S. oralis 89a in children with adenoidal disease: a double-blind controlled trial

Автори:

Francesco Folino та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: