EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідження ефективності шин при остеоартриті основи великого пальця кисті Дослідження ефективності шин при остеоартриті основи великого пальця кисті
Дослідження ефективності шин при остеоартриті основи великого пальця кисті Дослідження ефективності шин при остеоартриті основи великого пальця кисті

Що нового?

При остеоартриті великого пальця кисті застосування шин не надає жодної додаткової переваги.

Згідно результатів дослідження, опублікованого в журналі Rheumatology, немає додаткової користі від застосування шин для великого пальця порівняно з якісною програмою самодопомоги, керованою фахівцем.

Багатоцентрове рандомізоване контрольоване дослідження було сплановане для вивчення клінічної та економічної ефективності шин (ортезів) при лікуванні симптомного остеоартриту основи великого пальця кисті у пацієнтів, які мали принаймні помірно виражені біль та дисфункцію суглобів.  

349 пацієнтів рандомізували в співвідношенні 1:1:1 на три групи: 1) програма самодопомоги, керована фахівцем (SSM, n=116); 2) програма самодопомоги, керована фахівцем, та плацебо-шина на великий палець (SSM+PS, n=117); 3) програма самодопомоги, керована фахівцем, та справжня шина на великий палець (SSM+S, n=116). Пацієнти були засліплені стосовно розподілу на групи, отримували по 90 хв терапії впродовж 8 тижнів та знаходилися під спостереженням впродовж 12 тижнів. Первинним показником ефективності була оцінка болю в кисті на 8-му тижні за Австралійсько-Канадською шкалою (AUSCAN). Також підраховували вартість лікування.

В результаті на 8-му тижні 292 (84%) пацієнтів надали оцінки за AUSCAN. В усіх трьох групах відзначено покращення, без значущих відмінностей між групами, що відображено в таблиці:


ДІ – довірчий інтервал

Середня вартість лікування за 12 місяців становила в групі SSM 586 фунтів, в групі SSM+S 738 фунтів, в групі SSM+PS 685 фунтів. Таким чином, не виявлено додаткових переваг від застосування шин при остеоартриті великого пальця кисті.

Джерело:

Rheumatology

Стаття:

The clinical and cost effectiveness of splints for thumb base osteoarthritis: a randomized controlled clinical trial

Автори:

Jo Adams et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: