EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідили комбіноване використання метотрексату та пеглотікази для лікування подагри Дослідили комбіноване використання метотрексату та пеглотікази для лікування подагри
Дослідили комбіноване використання метотрексату та пеглотікази для лікування подагри Дослідили комбіноване використання метотрексату та пеглотікази для лікування подагри

Що нового?

Лікарі можуть розглядати комбінацію метотрексату і пеглотікази для лікування пацієнтів з подагрою.

Результати дослідження, представлені на щорічних зборах Американської колегії ревматологів (5-9 листопада 2020 г.), продемонстрували, що комбінована терапія метотрексатом і пеглотіказою знижує частоту загострень подагри протягом 12 місяців.

Було проведено багатоцентрове відкрите дослідження безпеки та ефективності пеглотікази у пацієнтів з неконтрольованою подагрою, які отримували метотрексат перорально. Дослідники з шести дослідних центрів включали дорослих пацієнтів з подагрою. Ключовими критеріями включення була неконтрольована подагра (рівень сечової кислоти в сироватці крові 6 мг/дл на  пероральній гіпоурікемічній терапії, у поєднанні з непереносимістю гіпоурікемічної терапії, та/або функціональними обмеженнями через подагричні відкладення).

Учасники починали з перорального прийому метотрексату (15 мг на тиждень) і фолієвої кислоти (1 мг в день) протягом чотирьох тижнів, до першої інфузії пеглотікази, і продовжували терапію пеглотіказою (8 мг) кожні два тижні. Спочатку протокол становив 24 тижнів комбінованої терапії, але був змінений і збільшений до 52 тижнів.

Відсоток пацієнтів, які відповіли на лікування протягом 6 місяців, був первинною кінцевою точкою. Відповідь на лікування визначали як рівень сечової кислоти в сироватці крові <6 мг / дл протягом 80% часу. Був проведений модифікований аналіз з припущенням, що всі пацієнти отримали призначене лікування, що включало більше однієї інфузії пеглотікази (mITT).

З 14 пацієнтів (середній вік 49,3 ± 8,7 року, всі чоловіки), включених в популяцію mITT, 11 (78,6%) пацієнтів оціночно відповіли на лікування пеглотіказою протягом 6 місяців, а три пацієнти, що не відповіли на лікування, припинили прийом пеглотікази після отримання двох послідовних рівнів сечової кислоти в сироватці крові на рівні > 6 мг / дл.

Середній рівень сечової кислоти в сироватці крові до першої інфузії пеглотікази становив близько 9,2 ± 2,5 мг/дл. У 12 пацієнтів були видимі тофуси. З 11 пацієнтів, які відповіли на лікування на шостому місяці, один пацієнт не продовжив лікування (згідно попередньої поправки до протоколу), два пацієнта припинили прийом пеглотікази через досягнення терапевтичних цілей (продовжили прийом алопуринолу; один пацієнт досяг відповіді на лікування протягом 12 місяців), а 8 пацієнтів продовжували отримувати комбінацію пеглотіказа / метотрексат та відповідати на лікування на 12-му місяці.

Виникнення загострень подагри в перші 12 тижнів, і на 36-52 тиждень, показано в наступній таблиці:

Возникновение обострений подагры в первые 12 недель и на 36–52 неделю показано в следующей таблице:


У перші 6 місяців у одного пацієнта виникло серйозне небажане явище - сепсис. Під час комбінованого лікування дискомфортні небажані явища спостерігали у більш ніж одного пацієнта, це були: артеріальна гіпертензія, назофарингіт, інфекція верхніх дихальних шляхів, діарея, синусит, розтягнення м'язів і біль у суглобах. Ніяких нових проблем, пов'язаних з безпекою, не спостерігалося.

Таким чином, частота відповіді протягом шести місяців на комбіновану терапію метотрексатом / пеглотіказою склала 78,6%. Пацієнти, які відповіли на лікування на шостому місяці і які продовжували лікування, відповідали на лікування на 12-му місяці з досягненням рівня сечової кислоти в сироватці крові нижче 1 мг/дл. Тобто комбінована терапія метотрексатом / пеглотіказою знижувала з плином часу частоту загострень подагри та показала добру переносимість протягом 12-місячного періоду.

Джерело:

Щорічні збори Американської колегії ревматологів 2020 р.

Стаття:

A Multicenter, Efficacy and Safety Study of Methotrexate to Increase Response Rates in Patients with Uncontrolled GOut Receiving Pegloticase (MIRROR): 12-Month Results of an Open-Label Study

Автори:

Джон Ботсон та ін.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: