EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
подразення кишечника подразення кишечника
подразення кишечника подразення кишечника

Що нового?

Дієта з обмеженням холодних/гострих/смажених страв та дієта з обмеженням харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла, покращують симптоми синдрому подразненого кишечника та мають синергетичний ефект. Однак внесок дієти з обмеженням IgG-позитивних продуктів харчування у цей комбінований ефект є більш значущим.

Згідно з результатами клінічних досліджень I–II фази, дієта з обмеженням харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла (дієта обм. IgG+), та дієта з обмеженням холодних/гострих/смажених страв (дієта обм. ХГС) ефективно полегшують симптоми у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника з діареєю (СПК-Д). Дієта обм. IgG+ дозволяла виключати певні продукти. Якщо не можна повністю уникнути вживання непереносимих продуктів, розумним кроком буде відмова від сирих, охолоджених, гарячих, смажених продуктів та алкогольних напоїв. Найкращий вибір — прийом пробіотиків разом із винятком харчових продуктів, що дають позитивний результат у тесті на IgG-антитіла.

Xian-Shu Zhao та співавт. порівнювали ефективність дієти обм. ХГС та дієти обм. IgG+ у лікуванні пацієнтів із СПК-Д та вивчали, наскільки добре дієти працювали у поєднанні з пробіотиком. У I фазі учасників рандомізували в одну з чотирьох дієтичних груп: контрольну групу, групу дієти обм. ХГС, групу дієти обм. IgG+ та групу комбінації обох дієт (дієта обм. ХГС та дієта обм. IgG+). У II фазі пацієнтів рандомізували в групу дієти обм. IgG+ у поєднанні з плацебо або групу дієти обм. IgG у поєднанні з пробіотиками. Тривалість обох періодів дієтотерапії склала 12 тижнів. На початку та в кінці дослідження визначали титр IgG-антитіл та оцінки за шкалою тяжкості симптомів СПК-Д (IBS-D-SSS).

Загалом дві частини дослідження (I та II фаза) завершили 214 та 167 пацієнтів відповідно. Після втручання оцінка за шкалою IBS-D-SSS і загальний позитивний титр антитіл IgG (титр IgG) значно покращилися в порівнянні з вихідним рівнем, при цьому результати були порівняні з результатами контрольної групи. Було відзначено зниження оцінки за шкалою IBS-D-SSS та титру IgG, які статистично значно відрізнялися між групами. Однак були винятки; не спостерігалося відмінностей в оцінці за шкалою IBS-D-SSS та титр IgG між дієтою обм. ХГС, дієтою обм. IgG+ чи дієтою обм. ХГС + дієтою обм. IgG+.

У деяких випадках відмінності не були статистично значущими. Між дієтою обм. IgG+ та дієтою обм. ХГС у поєднанні з дієтою обм. IgG+  не було виявлено статистично значимих відмінностей з погляду оцінки за шкалою IBS-D-SSS. Крім того, не було виявлено значних відмінностей у титрі IgG між дієтою обм. ХГС, дієтою обм. IgG+ та дієтою обм. ХГС у поєднанні з дієтою обм. IgG+. З іншого боку, дієта обм. ХГС та дієта обм. IgG+ мали синергетичний ефект, що призводить до зниження як оцінки за шкалою IBS-D-SSS, так і титру IgG. Дієта обм. IgG+ відігравала важливішу роль у цьому комбінованому ефекті.

При застосуванні дієти обм. IgG+ у поєднанні з плацебо або пробіотиком спостерігалося зниження оцінки за шкалою IBS-D-SSS та титру IgG щодо вихідного рівня. Додавання пробіотика значно знижувало оцінку за шкалою IBS-D-SSS, хоча за титром IgG не було зареєстровано статистично значущих відмінностей між дієтою обм. IgG в поєднанні з плацебо та дієтою обм. IgG+ у поєднанні з пробіотиком. Незважаючи на більший внесок дієти обм. IgG+, обидві дієти знижували вираженість симптомів СПК та виявляли синергізм. Якщо непереносимі продукти не можна повністю виключити з раціону, найкращим варіантом може стати відмова від сирих, холодних, гострих, смажених продуктів та алкогольних напоїв. Найкращим варіантом дієти була дієта обм. IgG+ з біфідобактеріями, механізм дії якої здійснюється через шлях, не пов'язаний з IgG.

Джерело:

Immunity, Inflammation and Disease

Стаття:

Efficacy of diet restriction with or without probiotic for treatment of patients with IBS-D: Phase I−II clinical trial

Автори:

Xian-Shu Zhao та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: