EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
прееклампсії прееклампсії
прееклампсії прееклампсії

Що нового?

Недостатній рівень вітаміну D під час вагітності значною мірою пов'язаний з підвищеною ймовірністю розвитку прееклампсії.

У дослідженні Chrysoula Giourga та співавт. було зазначено, що низький рівень вітаміну D у матері пов'язаний з розвитком прееклампсії. Крім безпосереднього ризику для здоров'я матері під час або після пологів, зокрема ризику летального результату, дефіцит вітаміну D може також впливати на новонароджених та дітей. Мета дослідження полягала в узагальненні та аналізі потенційної кореляції між концентрацією вітаміну D у сироватці крові вагітних та ризиком прееклампсії під час вагітності.

Також було вивчено, чи може рівень вітаміну D служити захисним фактором, фактором ризику або навіть прогностичним фактором захворювання. Для цілей огляду було виконано пошук літератури з використанням термінів «вітамін D» та «прееклампсія» в базах даних Scopus і PubMed. Відбирали статті, пов'язані з прийомом добавок вітаміну D або рівнями вітаміну D у сироватці крові у жінок з прееклампсією. До огляду увійшли дослідження всіх типів без мовних обмежень, крім досліджень тварин.

Використовуючи дві різні стратегії пошуку, у базах даних Scopus та PubMed було виявлено загалом 261 та 36 статей про дослідження відповідно. З цього огляду були виключені статті, що дублюються, і статті, в яких був відсутній повний текст або не була вказана актуальність. Всього до цього огляду було включено 31 статтю з результатами досліджень, що відповідає критеріям включення. У міру збільшення дозування вітаміну D ризик прееклампсії знижувався. Серед 31 статті лише в 7 не було виявлено статистично значущих відмінностей у рівнях вітаміну D по відношенню до прееклампсії, незалежно від супутніх захворювань. Отже, існує зв'язок між рівнем вітаміну D під час вагітності і схильністю до прееклампсії.

Джерело:

Diseases

Стаття:

Vitamin D Deficiency as a Risk Factor of Preeclampsia during Pregnancy

Автори:

Chrysoula Giourga та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: