EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Проведення процедур акупунктури супроводжувалося статистично значущим зменшенням частоти нападів мігрені.

Результати послідовного мета-аналізу даних досліджень вказують на те, що проведення процедур акупунктури є безпечною альтернативою у профілактиці розвитку нападів мігрені, забезпечує більш високий рівень відповіді на лікування порівняно з проведенням фіктивних процедур акупунктури та застосуванням традиційних лікарських препаратів.

Щоб встановити, чи необхідне проведення додаткових клінічних досліджень, автори розрахували необхідний обсяг інформації (required information size, RIS) та оцінили ефективність проведення процедур акупунктури в рамках профілактики мігрені.

Пошук відповідних досліджень проводили у таких електронних базах даних, як Кокрейнівська бібліотека, EMBASE та PubMed. В аналіз включали рандомізовані дослідження, в яких порівнювали проведення процедур акупунктури з проведенням фіктивних процедур акупунктури або із застосуванням традиційних лікарських засобів. Загалом 20 досліджень (n = 3380) відповідали критеріям включення до аналізу. Основною кінцевою точкою був розвиток нападу мігрені. Додатковими кінцевими точками були розвиток побічних ефектів та частота відповіді на лікування. Згідно з отриманими результатами проведення процедур акупунктури було ефективнішим, ніж проведення фіктивних процедур акупунктури (середньоквадратичне відхилення (SMD): - 0,29) з точки зору профілактики нападів мігрені, при цьому статистично значущої різниці між проведенням процедур акупунктури та профілактичним застосуванням ліків не було (SMD: – 0,21).

Згідно з обома графіками, побудованими за результатами послідовного аналізу досліджень (trial sequential analysis, TSA), необхідно проведення додаткових РКД. Згідно з отриманими даними, проведення процедур акупунктури було статистично значно більш ефективним порівняно з проведенням фіктивних процедур акупунктури (відношення ризиків (RR): 1,30) та застосуванням традиційних лікарських препаратів (RR: 1,24) за показником частоти відповіді на лікування. Обидві відповідні кумулятивні криві Z-порядку перетиналися з межами діапазону, отриманого при послідовному моніторингу досліджень, що свідчило на користь проведення процедур акупунктури. При проведенні процедури акупунктури ризик розвитку побічних ефектів був нижчим, ніж при застосуванні профілактичних лікарських засобів (RR: 0,34).

У пацієнтів з частими нападами мігрені, а також з нападами, які погано піддаються корекції, рекомендується проведення процедур акупунктури як додаткової профілактики, особливо у тих, хто відмовляється від отримання стандартної медикаментозної терапії через виразні побічні ефекти. Тим не менш, необхідно проведення додаткових надійних досліджень для підтвердження отриманих результатів.

Джерело:

Journal of Neurology

Стаття:

Efficacy of acupuncture for migraine prophylaxis: a trial sequential meta-analysis

Автори:

Shi-Qi Fan і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: