EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
біль голови біль голови
біль голови біль голови

Що нового?

Пацієнти з епізодичним кластерним головним болем могли сприймати почуття інших осіб та свої власні почуття, проте їм було важче розпізнавати переконання, ніж здоровим добровольцям, які взяли участь у дослідженні.

Результати одномоментного дослідження вказують на те, що пацієнти з епізодичним кластерним головним болем (ЕКГБ) могли сприймати почуття інших осіб та власні почуття (афективний компонент свідомості), проте їм було важче розпізнавати переконання (когнітивний компонент свідомості) порівняно зі здоровими добровольцями. Метою цього дослідження було оцінити, чи порушена у пацієнтів з кластерним головним болем (КГБ) внутрішня модель свідомості іншої людини і чи залежить це від функції гіпоталамуса, пов'язаної із соціальним пізнанням та болем.

У цьому дослідженні взяли участь 20 відповідним чином підібраних здорових добровольців у складі контрольної групи та 31 пацієнт із ЕКГБ, які виконували завдання, пов'язані з виконавчими функціями та соціальним пізнанням, у період без нападів захворювання. Набір пацієнтів у дослідження проводили у відділенні лікування головного болю. Результати виконання завдань, пов'язаних з когнітивним компонентом свідомості, у пацієнтів були гіршими, ніж у здорових добровольців із контрольної групи (t = 4,2), проте при виконанні завдань, пов'язаних з афективним компонентом свідомості, результати у двох групах були порівнянними. Виконавчі функції у пацієнтів також були знижені (t = 4,8), при цьому більш вираженими були депресія та тривожність при їх оцінці з використанням відповідних опитувальників (t = 3,6 та t = 2,9).

Оцінки, отримані щодо внутрішньої моделі свідомості іншої людини, не були пов'язані з виразністю тривожності чи симптомів депресії, зі ступенем збереженості виконавчих функцій, і навіть із тривалістю чи тяжкістю захворювання. Таким чином, у пацієнтів з ЕКГБ афективний компонент свідомості перебуває в нормі, проте спостерігаються порушення когнітивного компонента свідомості порівняно зі здоровими добровольцями.

Джерело:

Neurological Sciences

Стаття:

Theory of mind: a new perspective on cluster headache—a cross-sectional study

Автори:

Sara Ballesta Martínez і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: