EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
функціональна диспепсія функціональна диспепсія
функціональна диспепсія функціональна диспепсія

Що нового?

Застосування препарату на основі біфідобактерій штаму BL-99 забезпечує підвищення частоти відповіді на лікування у пацієнтів з функціональною диспепсією.

У рандомізованому контрольованому клінічному дослідженні у пацієнтів з функціональною диспепсією, які отримували препарат на основі Bifidobacterium animalis підвиду lactis штаму BL-99, спостерігалася більш висока частота відповіді на лікування порівняно з контрольною групою після 8-тижневого курсу терапії. Цей ефект зберігався протягом 2 тижнів після завершення терапії, але став менш вираженим при оцінці через 8 тижнів. У цьому дослідженні, в якому взяли участь 200 пацієнтів з функціональною диспепсією, оцінювали ефективність препарату на основі біфідобактерій штаму BL-99 у двох різних дозах порівняно з плацебо та рабепразолом (препаратом позитивного контролю) при застосуванні протягом 8 тижнів.

Основною заздалегідь встановленою кінцевою точкою дослідження була частота відповіді на лікування згідно з оцінкою виразності функціональної диспепсії після лікування. Додаткові кінцеві точки включали частоту відповіді в інші контрольні моменти часу та різні фізіологічні показники, такі як біомаркери сироватки крові, склад фекальної мікробіоти та концентрація метаболітів. Отримані результати виявилися вражаючими. У групі, яка отримувала препарат на основі біфідобактерій штаму BL-99 у високій дозі, частота відповіді на лікування склала 90,0%, що значуще перевищувало показники при застосуванні плацебо (58,0%), препарату на основі біфідобактерій штаму BL-99 у низькій дозі (74,0%) та препарату позитивного контролю (70,0%) через 8 тижнів терапії.

Цей ефект зберігався протягом періоду до 2 тижнів після завершення лікування, що вказує на стійке зниження симптомів функціональної диспепсії при застосуванні препарату на основі біфідобактерій штаму BL-99. Подальші аналізи з використанням метагеномних та метаболомних методів дозволили виявити основні механізми, що зумовлюють ефективність застосування біфідобактерій штаму BL-99. Було встановлено, що біфідобактерії штаму BL-99 сприяють проліферації мікробіоти, що продукує коротколанцюгові жирні кислоти, та підвищенню концентрації цих кислот як у калі, так і в сироватці крові.

Це підвищення концентрації коротколанцюгових жирних кислот корелювало з підвищенням концентрації гастрину в сироватці крові, що, імовірно, і є потенційним механізмом терапевтичної дії біфідобактерій штаму BL-99 при функціональній диспепсії. Застосування препаратів на основі біфідобактерій штаму BL-99 (пробіотиків) як надійний і ефективний варіант лікування функціональної диспепсії знаменує собою зміну підходу до терапії цього захворювання, що складно піддається лікуванню.

Джерело:

Nature Communications

Стаття:

Efficacy of Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BL-99 in the treatment of functional dyspepsia: a randomized placebo-controlled clinical trial

Автори:

Qi Zhang та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: