EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Обережне використання опіоїдів як спосіб профілактики серйозних ускладнень після тотального ендопротезування суглобів Обережне використання опіоїдів як спосіб профілактики серйозних ускладнень після тотального ендопротезування суглобів
Обережне використання опіоїдів як спосіб профілактики серйозних ускладнень після тотального ендопротезування суглобів Обережне використання опіоїдів як спосіб профілактики серйозних ускладнень після тотального ендопротезування суглобів

Що нового?

Більш широке застосування опіоїдів у ранньому післяопераційному періоді було пов'язано з більш високим ризиком розвитку ускладнень після тотального ендопротезування тазостегнового суглоба (ТЕТС) та тотального ендопротезування колінного суглоба (ТЕКС).

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The Journal of Bone and Joint Surgery, у пацієнтів з високим рівнем споживання опіоїдів у початковій післяопераційній фазі після тотального ендопротезування тазостегнового та колінного суглоба спостерігався підвищений дозозалежний ризик розвитку перипротезної інфекції та венозних тромбоемболічних ускладнень.

Brian C Chung та співавт. досліджували можливий зв'язок між дозою опіоїдів, що застосовуються для усунення болю, та розвитком післяопераційних ускладнень після первинного тотального ендопротезування тазостегнового суглоба (ТЕТС) та тотального ендопротезування колінного суглоба (ТЕКС). До дослідження були включені дорослі пацієнти (n = 1525985, середній вік 65,7 ± 10,8 року, 39,2% - чоловіки, 77% - представники європеоїдної раси), яким провели первинне елективне ТЕТС або ТЕКС в період з 2004 по 2014 р. з реєстрацією прийому опіоїдів (міліграм-еквівалент морфію (MME)) у перші три післяопераційні дні.

Пацієнти були розподілені за квінтилями з урахуванням впливу препарату, вираженого в MME: менше 54, від 54 до 82, від 83 до 116, від 117 до 172 і більше 172 MME. Основні кінцеві точки включали післяопераційну перипротезну інфекцію, емболію легеневих судин, тромбоз глибоких вен та легеневі ускладнення. З метою вивчення відмінностей між групами та визначення інших факторів, які можуть впливати на результат, було проведено одновимірний та багатовимірний аналізи.

Підвищення впливу препарату, вираженого в MME, пов'язували з підвищеною ймовірністю дозозалежного розвитку ускладнень після хірургічного втручання. У пацієнтів, які отримали більше 172 MME, ризик розвитку вищезазначених небажаних явищ (основні кінцеві точки) був вищим, ніж у пацієнтів, які отримали менше 54 MME. Крім того, у пацієнтів, які отримали більше 172 MME, була вищою частота випадків ранових інфекцій та розходження країв рани, а також повторної госпіталізації протягом 30 та 90 днів.

Таким чином, застосування опіоїдів у ранньому післяопераційному періоді із дозозалежним ефектом було пов'язане з розвитком перипротезних інфекцій суглобів та інших ускладнень після ендопротезування суглобів.

Джерело:

The Journal of Bone and Joint Surgery

Стаття:

Dose-Dependent Early Postoperative Opioid Use Is Associated with Periprosthetic Joint Infection and Other Complications in Primary TJA

Автори:

Brian C Chung і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: