EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Глюкокортикоїди як ефективний засіб скорочення застосування анальгетиків у пацієнтів з ревматоїдним артритом зі сприятливим прогнозом Глюкокортикоїди як ефективний засіб скорочення застосування анальгетиків у пацієнтів з ревматоїдним артритом зі сприятливим прогнозом
Глюкокортикоїди як ефективний засіб скорочення застосування анальгетиків у пацієнтів з ревматоїдним артритом зі сприятливим прогнозом Глюкокортикоїди як ефективний засіб скорочення застосування анальгетиків у пацієнтів з ревматоїдним артритом зі сприятливим прогнозом

Що нового?

У пацієнтів з ревматоїдним артритом (РА) та потенційно сприятливим прогнозом рання інтенсивна терапія першої лінії повинна включати глюкокортикоїд (ГК) як перехідну терапію.

Згідно з результатами субаналізу рандомізованого контрольованого дослідження CareRA, початкова перехідна терапія глюкокортикоїдом для прийому внутрішньо знижувала потребу в тривалому прийомі нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) та анальгетиків у пацієнтів з РА, прогноз яких вважається сприятливим.

Досліджували застосування НПЗП та анальгетиків на ранніх стадіях РА (тривалістю не більше одного року) зі сприятливим профілем ризику (відсутність ерозій, негативний результат тесту на ревматоїдний фактор та антитіла до циклічного цитрулінового пептиду або низька активність захворювання) на фоні початку терапії з включенням ГК як перехідної терапії або без ГК.

Учасників рандомізували у групу застосування метотрексату (МТ) у дозі 15 мг з поступовим зменшенням дози ГК (COBRA Slim) (n = 43) або групу застосування МТ без прийому ГК внутрішньо, тобто зі збільшенням дози під контролем (TSU) (n = 47). Реєстрували частоту застосування, дату початку/закінчення застосування та показання до призначення анальгетиків. Враховували прийом нестероїдних протизапальних засобів протягом ≥ 90 днів, ацетамінофену, опіоїдів у поєднанні з трамадолом та антидепресантами, призначеними для лікування м'язово-скелетного болю.

До початку дослідження частка пацієнтів, які приймали анальгетики, була вищою у групі COBRA Slim. Під час дослідження пацієнти у групах COBRA Slim та TSU використовували 67 та 107 НПЗП та анальгетиків відповідно (див. таблицю 1).


У цілому кількість пацієнтів, які приймали НПЗП і анальгетики будь-коли під час дослідження та постійно, статистично значуще різнилася між групами. Крім того, суттєво розрізнялася і кількість пацієнтів, які щодня приймали нестероїдні протизапальні засоби, на постійній основі.

Джерело:

RMD Open

Стаття:

Short-term glucocorticoids reduce risk of chronic NSAID and analgesic use in early methotrexate-treated rheumatoid arthritis patients with favourable prognosis: subanalysis of the CareRA randomised controlled trial

Автори:

Sofia Pazmino і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: