EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Центральна сенситизація може обумовлювати суглобовий біль Центральна сенситизація може обумовлювати суглобовий біль
Центральна сенситизація може обумовлювати суглобовий біль Центральна сенситизація може обумовлювати суглобовий біль

Що нового?

Біль при остеоартрозі кульшового суглоба може бути викликаний не тільки деформацією суглобів, але й підвищеною чутливістю больових рецепторів центральної нервової системи.

Відповідно до опублікованих у The Journal of Pain Research результатів дослідження, центральна сенсибілізація може чинити біль у суглобах у пацієнтів з больовим (високої інтенсивності) остеоартрозом (ОА) тазостегнового суглоба без деформації суглобів. Зазначивши, що центральна сенсибілізація є нещодавно встановленою причиною болю при ОА, Takafumi Hattori та співавт. провели дослідження з оцінки можливого взаємозв'язку центральної сенсибілізації зі ступенем рентгенологічних змін і клінічними проявами ОА тазостегнового суглоба з різним ступенем деформації суглобів.

39 пацієнтів з ОА тазостегнового суглоба розподілили на дві групи, залежно від ступеня інтенсивності болю: у «групу сильного болю» (≥ 6 балів за цифровою рейтинговою шкалою (NRS)); та «групу слабкого/помірного болю» (<6 балів за шкалою) NRS). Для оцінки ступеня тяжкості рентгенологічних змін при ОА використовували шкалу Келлгрена-Лоуренса (К-Л) та мінімальну ширину суглобової щілини (мШСЩ). Також були проаналізовані відмінності результатів рентгенологічної оцінки та кількісного сенсорного тестування (QST)

Групи не статистично значимо не різнилися в оцінках за шкалою К—Л і мШСЩ. У пацієнтів «групи сильного болю» відзначили підвищений рівень темпоральної сумації болю (TSP) та зниження порога сприйняття болю при навантаженні (PPT) у тазостегновому суглобі та нозі порівняно з іншою групою. Крім того, оцінки за шкалою NRS мали виражений зворотній зв'язок з PPT та прямий зв'язок з TSP, але не мали зв'язку з оцінками за шкалою К-Л та мШСЩ.

Автори не спостерігали статистично значимих відмінностей між групами лікування щодо ступеня тяжкості рентгенологічних змін, однак виявили статистично значущу відмінність щодо центральної сенсибілізації, визначеної за допомогою QST.

Джерело:

The Journal of Pain Research

Стаття:

Association of Chronic Pain with Radiologic Severity and Central Sensitization in Hip Osteoarthritis Patients

Автори:

Takafumi Hattori і співавт..

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: