EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Зволожуючі креми та очищувальні засоби з церамідами сприяють покращенню стану шкіри, ураженої при екземі Зволожуючі креми та очищувальні засоби з церамідами сприяють покращенню стану шкіри, ураженої при екземі
Зволожуючі креми та очищувальні засоби з церамідами сприяють покращенню стану шкіри, ураженої при екземі Зволожуючі креми та очищувальні засоби з церамідами сприяють покращенню стану шкіри, ураженої при екземі

Що нового?

Використання зволожуючого крему та очищувальних засобів з церамідами здатне усувати симптоми екземи протягом чотирьох тижнів.

Згідно з опублікованими в журналі Dermatologic Therapy результатами рандомізованого клінічного дослідження, зволожуючі креми та очищувальні засоби з церамідами можуть відновлювати бар'єрну функцію шкіри, а також покращувати стан уражених екземою середньої важкості (атопічним дерматитом) ділянок шкіри у дорослих.

Зниження рівня церамідів у роговому шарі епідермісу при екземі спричиняє порушення його бар'єрної функції.

Метою дослідження Fabrizio Spada та співавт. було встановити, чи може застосування зволожуючого крему та очищувальних засобів з церамідами покращити стан ураженої екземи шкіри. До дослідження було включено 100 учасників, рандомізованих у дві групи: на застосування крему та очищувального засобу з церамідами ми (n = 50); або плацебо-крему та очищувального засобу – плацебо (n = 50). Стан шкіри учасників дослідження оцінювали на початку дослідження, а згодом кожні сім днів протягом чотирьох тижнів.

Основною кінцевою точкою дослідження була оцінка терапевтичного ефекту за індексом поширеності та тяжкості екземи (EASI) на 28-й день, порівняно з вихідним рівнем. В обох групах було відзначено виражене зниження показника індексу EASI порівняно з вихідним. Однак ця зміна на 28-й день не була статистично значущою. У порівнянні з групою плацебо у пацієнтів групи лікування в динаміці відзначали статистично значуще зниження трансепідермальної втрати води та покращення зволоженості шкіри.

Не було виявлено відмінностей між групами щодо ефективності застосування мометазону фуроату як препарату резервної терапії. Показники дерматологічного індексу якості життя (ДІЯЖ) знизилися у пацієнтів в обох групах. Більша кількість пацієнтів у групі лікування відзначали виражене полегшення свербежу та зменшення сухості шкіри, завдяки чому шкіра ставала більш м'якою та гладкою. Про розвиток небажаних явищ не повідомлялося.

Таким чином, застосування зволожуючого крему та очищувального засобу з церамідами (та іншими ліпідами у відповідному фізіологічному співвідношенні) ефективно та безпечно покращує стан ураженої екземи шкіри.

Джерело:

Dermatologic Therapy

Стаття:

A daily regimen of a ceramide-dominant moisturizing cream and cleanser restores the skin permeability barrier in adults with moderate eczema: A randomized trial

Автори:

Fabrizio Cantini і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: