EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Профілактичне застосування комбінації дифенгідраміну та парацетамолу знижує інтенсивність болю після щелепно-лицьових операцій Профілактичне застосування комбінації дифенгідраміну та парацетамолу знижує інтенсивність болю після щелепно-лицьових операцій
Профілактичне застосування комбінації дифенгідраміну та парацетамолу знижує інтенсивність болю після щелепно-лицьових операцій Профілактичне застосування комбінації дифенгідраміну та парацетамолу знижує інтенсивність болю після щелепно-лицьових операцій

Що нового?

Застосування дифенгідраміну полегшує післяопераційний біль та покращує стан при постнаркозному збудженні після щелепно-лицьових операцій.

Результати дослідження, щ обули опубліковані в журналі European Archives of Oto-rhino-laryngology, засвідчили, що антигістамінний засіб дифенгідрамін ефективно покращує стан дорослих пацієнтів, які перенесли щелепно-лицеву операцію та відчувають біль та постнаркозне збудження. Мета дослідження полягала у вивченні ефекту профілактичного застосування дифенгідраміну на постнаркозне збудження, яке серйозно ускладнює роботу анестезіолога та хірурга, та на відновлення хворих після щелепно-лицьової операції.

У рамках дослідження 85 пацієнтів було поділено на дві групи. Пацієнтам групи D (група дифенгідраміну) вводили дифенгідрамін у дозі 0,5 мг/кг перед індукцією анестезії. Пацієнтам групи C (контрольна група) вводили фізіологічний розчин (плацебо). Перед розсіченням усім пацієнтам внутрішньовенно вводили морфіну сульфат в дозі 0,1 мг/кг протягом 5 хвилин.

Під час стадії анестезії проводили постійну інфузію реміфентанілу в дозі 0,2 мкг/кг/год та інгаляцію ізофлураном. За 15 хв до екстубації вводили парацетамол (ацетамінофен) у дозі 1 г. Оцінювали наявність постнаркозного збудження під час екстубації, гемодинаміку та післяопераційне відновлення.

Частота розвитку постнаркозного збудження під час екстубації була нижчою у групі D у порівнянні з групою C. Показники часу між припиненням інгаляції ізофлурану та екстубацією не відрізнялися (див. таблицю 1).


Показники частоти розвитку кашлю під час виходу з наркозу, ступеня інтенсивності болю, потреби у знеболювальних та гемодинамічних змін у пацієнтів групи D були нижчими, ніж у пацієнтів у групі C. Таким чином, профілактичне застосування дифенгідраміну сприяє плавному виходу з наркозу та полегшує відновлення після щелепно- лицьових операцій.

Джерело:

European Archives of Oto-rhino-laryngology

Стаття:

Prophylactic administration of diphenhydramine/paracetamol reduced emergence agitation and postoperative pain following maxillofacial surgeries: a randomized controlled trial

Автори:

Mohammad Reza Khajavi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: