EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив споживання холіну з їжею на ризик атеросклеротичних серцево-судинних захворювань

атеросклеротичні серцево-судинні захворювання атеросклеротичні серцево-судинні захворювання
атеросклеротичні серцево-судинні захворювання атеросклеротичні серцево-судинні захворювання

Що нового?

Більш високе споживання холіну з їжею знижує ймовірність застійної серцевої недостатності та інсульту, що підтверджує його значну клінічну користь для обох статей.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі BMC Public Health, більш високі рівні споживання холіну (близько 244 мг на добу для жінок; 367 мг на добу для чоловіків) пов'язані з нижчим ризиком розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань (АССЗ).

Мета дослідження, проведеного Hui Lin та співавт., полягала у вивченні зв'язку між споживанням холіну та ризиком АСCЗ у дорослих та оцінці впливу холіну на метаболічний синдром (МС) та його компоненти для кращого розуміння факторів ризику АСCЗ, пов'язаних з харчуванням. Дані було зібрано з бази даних Національної програми перевірки здоров'я та харчування (NHANES).

До перехресного дослідження було включено 5525 учасників. Учасників розділили на дві групи: з АСCЗ (n = 5015) та без АСCЗ (n = 510). Для вивчення взаємозв'язку між вмістом холіну в раціоні харчування та відповідними факторами використовували однофакторний та багатофакторний скоригований регресійний аналіз. Для оцінки зв'язку між споживанням холіну та АСCЗ використовували обмежений кубічний сплайн-аналіз та логістичний регресійний аналіз.

Учасники з АССЗ споживали більше холіну, ніж учасники без АССЗ. У більш високих тертилях споживання холіну була вищою частка осіб чоловічої статі, осіб, які перебувають у шлюбі, осіб, які займаються інтенсивною фізичною активністю, та осіб з вищим рівнем освіти і нижче частка курців і тих що вживають алкоголь. У більш високих тертилях споживання холіну менша частка учасників мала інсульт та застійну серцеву недостатність в анамнезі. Було виявлено зворотний зв'язок між споживанням холіну та захворюваннями серця, інсультом та АССЗ. У чоловіків було встановлено J-подібний зв'язок між споживанням холіну та переліченими вище захворюваннями. Не було виявлено зв'язку між споживанням холіну з їжею та метаболічним синдромом.

Джерело:

BMC Public Health

Стаття:

An inverse association of dietary Choline with atherosclerotic cardiovascular disease among US adults: a cross-sectional NHANES analysis

Автори:

Hui Lin і співавт

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: