EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Застосування дексаметазону сприяє зниженню інтенсивності болю при периапікальному абсцесі через 12 годин після введення Застосування дексаметазону сприяє зниженню інтенсивності болю при периапікальному абсцесі через 12 годин після введення
Застосування дексаметазону сприяє зниженню інтенсивності болю при периапікальному абсцесі через 12 годин після введення Застосування дексаметазону сприяє зниженню інтенсивності болю при периапікальному абсцесі через 12 годин після введення

Що нового?

В ході дослідження було виявлено, що одноразова доза дексаметазону є ефективним доповненням до традиційних методів лікування запалення і болю при периапікальному абсцесі.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The Journal of Emergency Medicine, при застосуванні у пацієнтів з болем внаслідок периапікального абсцесу одноразова доза дексаметазону як доповнення до традиційного лікування сприяла статистично значущому зниженню болю через 12 годин після введення в порівнянні з плацебо.

Georgia P. Baumann і співавт. провели проспективне рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження, метою якого був пошук альтернативного методу лікування болю. В ході дослідження оцінювали ефективність раннього застосування дексаметазону як доповнення до традиційних методів лікування болю і запалення в осередку інфекції.

Дослідження проводилося протягом 2 років. Знеболювальний ефект дексаметазону і аналогічного за зовнішнім виглядом плацебо порівнювали при застосуванні у пацієнтів відділення невідкладної допомоги з болем, що був спричинений периапікальним абсцесом. 73 дорослих пацієнтів, у яких за результатами фізикального обстеження було діагностовано периапікальний абсцес, рандомізували у дві когорти: когорту дексаметазону для прийому всередину (n = 37) і когорту плацебо (n = 36).

Ступінь інтенсивності болю оцінювали з використанням вербальної числової шкали (особисто при виписці і по телефону) через 12, 24, 48 і 72 годин після виписки з відділення невідкладної допомоги. Оцінки інтенсивності болю у 52 пацієнтів реєструвалися через 12, 24, 48 і 72 годин після терапії. З 10 пацієнтами групи дексаметазону і з 11 пацієнтами, які отримували плацебо, був втрачений контакт для подальшого спостереження.

Пацієнти, які отримували дексаметазон, повідомили про більш виразне зниження інтенсивності болю через 12 годин після терапії в порівнянні з пацієнтами, які отримували плацебо. У порівнянні з вихідним рівнем, статистично значущих відмінностей в ступені інтенсивності болю через 24, 48 і 72 годин виявлено не було. В ході дослідження побічних ефектів не відзначалося. Таким чином, застосування дексаметазону сприяє зниженню інтенсивності болю при периапікальному абсцесі через 12 годин після терапії.

Джерело:

The Journal of Emergency Medicine

Стаття:

The Effects of Dexamethasone on the Time to Pain Resolution in Dental Periapical Abscess

Автори:

Georgia P. Baumann і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: