EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Підвищена експресія клітинного імунітету у пацієнтів, які видужують від інфекції SARS-CoV-2 Підвищена експресія клітинного імунітету у пацієнтів, які видужують від інфекції SARS-CoV-2
Підвищена експресія клітинного імунітету у пацієнтів, які видужують від інфекції SARS-CoV-2 Підвищена експресія клітинного імунітету у пацієнтів, які видужують від інфекції SARS-CoV-2

Що нового?

У видужуючих пацієнтів з коронавірусом важкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2) була виявлена ​​стійка клітинна імунна дизрегуляція.

Результати дослідження, проведеного Jacob K Files і співавт. і опублікованого в журналі The Journal of Clinical Investigation, свідчать про тривалий період порушення регуляції імунних клітин у пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2 (як у госпіталізованих, так і у тих, хто не був госпіталізований). Клінічні дані і зразки були отримані у пацієнтів, госпіталізованих з коронавірусною інфекцією (n = 46), і у пацієнтів, які не були госпіталізовані і в подальшому одужали від лабораторно підтвердженої коронавірусної інфекції (n = 39). Показники пацієнтів цих груп порівнювали з показниками здорових добровольців контрольної групи з негативним результатом тесту на коронавірусну інфекцію (COVID-19) (n = 20).

У госпіталізованих пацієнтів спостерігалося значне зниження кількості клітин адаптивного і вродженого імунітету (за винятком зростання B-лімфоцитів) в порівнянні з видужуючими пацієнтами і здоровими добровольцями. Результати дослідження вказують на більш високу експресію маркерів активації Т-лімфоцитів у госпіталізованих пацієнтів, при цьому експресія інших маркерів активації / виснаження Т-лімфоцитів залишалася вищою як у госпіталізованих пацієнтів, так і у тих, хто не був госпіталізований.

Зазначалося, що у пацієнтів, які не були госпіталізовані, В-лімфоцити мають зіставні маркери виснаження / активації з підвищеним рівнем CD69 і CD95 на момент перебування в лікарні. Також спостерігалося підвищення PD1. Крім того, в зразках пацієнтів, що не були госпіталізовані, з часом було виявлено зростання частоти виникнення більшості цих змін, що свідчить про тривалий період порушення регуляції імунних клітин після коронавірусної інфекції.

Автори дослідження прийшли до висновку, що зміни в активації / виснаженні Т-лімфоцитів у пацієнтів, які не були госпіталізовані, позитивно корелювали з віком пацієнтів. У пацієнтів з тяжкою формою інфекції відзначали більш високу експресію маркерів активації і виснаження. Необхідно провести додаткові дослідження імунної дизрегуляції у пацієнтів, які видужують від COVID-19.

Джерело:

The Journal of Clinical Investigation

Стаття:

Sustained cellular immune dysregulation in individuals recovering from SARS-CoV-2 infection

Автори:

Jacob K Files і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: