EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
діабетична нейропатія діабетична нейропатія
діабетична нейропатія діабетична нейропатія

Що нового?

У пацієнтів з діабетичною нейропатією застосування дулоксетину є більш ефективним порівняно з амітриптиліном, особливо щодо зниження частоти розвитку болю.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження вказують, що застосування дулоксетину є більш ефективним порівняно з амітриптиліном, особливо за показником частоти виникнення відчуття дискомфорту у пацієнтів. Salman Azhar та співавт. провели це дослідження з метою оцінки ефективності застосування дулоксетину та амітриптиліну щодо зниження інтенсивності болю у пацієнтів з діабетичною нейропатією. До дослідження включили 150 пацієнтів із діабетичною нейропатією. Пацієнтів рандомізували у рівному співвідношенні до груп A та B. Пацієнти з групи A отримували дулоксетин у дозі 60 мг, а пацієнти з групи B – амітриптилін у дозі 75 мг протягом 6 тижнів.

У ході консультацій із пацієнтами використовували спеціальний щоденник. Протягом перших 3 тижнів пацієнти щодня реєстрували зміну стану за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ). Лікування із застосуванням препаратів проводили протягом 3 тижнів, а оцінку – через 6 тижнів. Інтенсивність болю вважали «зниженою» при зменшенні вихідної інтенсивності болю як мінімум на 50%. Збір даних пацієнтів здійснювали телефоном.

У групах А та B 41 (54,67 %) та 39 (52 %) учасників відповідно були чоловічої статі, а 34 (45,33 %) та 36 (48 %) – жіночої. Середній вік учасників становив 46,19±6,39 року. На початковому рівні оцінки інтенсивності болю за ВАШ між групами дослідження клінічно значуще не відрізнялися. Через 6 тижнів між групами була виявлена статистично значуща відмінність за показником, що вивчається (див. табл. 1).

Таким чином, дулоксетин перевершує амітриптилін щодо зниження інтенсивності болю в осіб із діабетичною нейропатією.

Джерело:

Pakistan Journal of Medical & Health Sciences

Стаття:

Management of Diabetic Neuropathy: A Comparison of Duloxetine with Amitriptyline

Автори:

Salman Azhar і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: