EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність щоденного вживання свіжих апельсинів у зниженні частоти стеатозу печінки

стеатоз печінки, пов'язаний із порушенням обміну речовин, НАЖХП. стеатоз печінки, пов'язаний із порушенням обміну речовин, НАЖХП.
стеатоз печінки, пов'язаний із порушенням обміну речовин, НАЖХП. стеатоз печінки, пов'язаний із порушенням обміну речовин, НАЖХП.

Що нового?

Додавання свіжих цілісних апельсинів до збалансованого раціону харчування та регулярні фізичні вправи сприяють ефективній профілактиці стеатозу печінки шляхом покращення ліпідного обміну та зниження ризику неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) за рахунок високого вмісту флавоноїдів та антоціанів.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, опублікованими в журналі Nutrients, включення до раціону харчування продуктів з високим вмістом біологічно активних речовин рослинного походження, у тому числі цілісних фруктів, таких як апельсини, може стати ефективним додатковим методом лікування стеатозу печінки, пов'язаного з порушенням обміну речовин. Слід зазначити, що значне зниження частоти печінкового стеатозу спостерігалося незалежно від змін у масі тіла.

У той час як результати попередніх досліджень свідчать, що вживання апельсинового соку з високим вмістом флавоноїдів сприяє зниженню накопичення жиру і стеатозу печінки у мишей з аліментарним ожирінням, вплив споживання цілісних апельсинів на функцію печінки та стеатоз у пацієнтів зі стеатозом печінки залишався невивченим. Мета дослідження, проведеного Maria Notarnicola та співавт., полягала у вивченні впливу вживання цілісних апельсинів на метаболічне здоров'я.

До дослідження було включено 62 учасники чоловічої та жіночої статі віком від 30 до 65 років з діагностованим стеатозом печінки, пов'язаним з порушенням обміну речовин (контрольований параметр загасання (CAP) > 275 дБ/м). Учасників рандомізували на вживання цілих апельсинів або нецитрусових фруктів по 400 г щодня протягом чотирьох тижнів. На початковому рівні учасники пройшли медичне обстеження, провели аналіз крові та оцінку складу тканин тіла. Здоров'я печінки контролювали за допомогою транзієнтної еластографії, яку проводили співробітники, які не знали про розподіл за групами.

Зниження частоти стеатозу печінки після 4 тижнів вживання цілісних апельсинів склало 30 % (p < 0,004), тобто стеатоз печінки спостерігався лише у 70,9 % учасників групи вживання апельсинів порівняно зі 100 % у контрольній групі (рисунок 1).

Не було зареєстровано значних змін у ступені фіброзу або рівні печінкових ферментів у плазмі, хоча рівень гамма-глутарилтрансферази у плазмі значно знизився. Маса тіла, окружність талії, склад тканин тіла, ліпідний профіль, рівень глюкози в крові натщесерце, інсуліну та С-реактивного білка залишалися незмінними. У ході аналізу раціону харчування не було виявлено змін у споживанні калорій, однак у раціоні харчування учасників групи вживання апельсинів спостерігалося підвищення рівня вітамінів С, А, тіаміну та рибофлавіну.

Необхідні подальші дослідження для оцінки довгострокових ефектів додавання до раціону харчування цілісних апельсинів на стеатоз та фіброз печінки, а також для виявлення певних біологічно активних сполук та мікробних метаболітів, що забезпечують ці ефекти.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Daily Orange Consumption Reduces Hepatic Steatosis Prevalence in Patients with Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease: Exploratory Outcomes of Randomized Clinical Trial

Автори:

Maria Notarnicola та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: