EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
чоловіче безпліддя чоловіче безпліддя
чоловіче безпліддя чоловіче безпліддя

Що нового?

У чоловіків з безпліддям та ожирінням може бути корисним застосування добавок з антиоксидантними властивостями у високих дозах, особливо вітаміну D3.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Rune Holt та співавт., опублікованим у журналі British Journal of Nutrition, прийом холекальциферолу (D3) у високих дозах ефективний для досягнення адекватного рівня кальцидіолу в сироватці крові (25OHD) у чоловіків з безпліддям та ожирінням з низьким рівнем вітаміну D. У цьому дослідженні порівнювали ефективність застосування вітаміну D3 у високих дозах для досягнення адекватного рівня вітаміну D у чоловіків з безпліддям із нормальною масою тіла та надмірною масою тіла (ожирінням).

Протягом понад 150 днів 307 чоловіків з безпліддям були рандомізовані для отримання інтервенційної терапії або плацебо. Учасники групи інтервенційної терапії спочатку щодня приймали внутрішньо вітамін D3 у дозі 300 000 мг, а потім вітамін D3 у дозі 1400 мг і кальцій у дозі 500 мг. Було проведено аналіз у підгрупах, сформованих виходячи з індексу маси тіла (ІМТ) на початковому рівні.

Рівень 25OHD у сироватці крові на початковому рівні був значно вищим у чоловіків з нормальною масою тіла (ІМТ <25 кг/м2, 48 нмоль/л) порівняно з чоловіками з надмірною масою тіла (ІМТ 25–30 кг/м2, 45 нмоль/ л) та чоловіками з ожирінням (ІМТ > 30 кг/м2) (39 нмоль/л).

Після втручання у чоловіків з нормальною масою тіла, надмірною масою тіла та ожирінням, які отримували вітамін D3, рівень 25OHD у сироватці крові був помітно вищим, ніж у чоловіків, які отримували плацебо (92 нмоль/л порівняно з 53 нмоль/л; 92 нмоль/ л порівняно з 53 нмоль/л і 85 нмоль/л порівняно з 48 нмоль/л відповідно). Таким чином, у чоловіків з безпліддям та ожирінням застосування холекальциферолу у високих дозах дозволяє досягти достатнього рівня вітаміну D.

Джерело:

British Journal of Nutrition

Стаття:

High-dose Cholecalciferol supplementation to obese infertile men is sufficient to reach adequate Vitamin D status

Автори:

Rune Holt та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: