EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив високого вмісту білка в ентеральному харчуванні на довгострокове відновлення у відділенні інтенсивної терапії

критичний стан критичний стан
критичний стан критичний стан

Що нового?

Персоналізований підхід до нутритивних втручань має важливе значення для пацієнтів у критичному стані у відділенні інтенсивної терапії, оскільки більш високе надходження білка з ентеральним харчуванням може сповільнити відновлення та знизити якість життя.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі The Lancet ставлять під сумнів ефективність харчування з високим вмістом білка у пацієнтів у критичному стані. Мета дослідження PRECISe, проведеного в Бельгії та Нідерландах, полягала у вивченні впливу вищого надходження білка з ентеральним харчуванням на пов'язану зі здоров'ям якість життя та відновлення фізичного стану у пацієнтів, які перебувають на штучній вентиляції легень.

Загалом до дослідження було включено 935 пацієнтів, яким була потрібна інвазивна штучна вентиляція легень протягом 24 годин після надходження у відділення інтенсивної терапії (ВІТ). Критеріями виключення були певні патологічні стани та наявність протипоказань до ентерального харчування. Включених у дослідження пацієнтів рандомізували на одержання ентерального харчування зі стандартним (1,3 г/1 кг маси тіла на добу) або високим (2,0 г/1 кг маси тіла на добу) вмістом білка.

Спочатку передбачалося, що більше споживання білка знизить атрофію м'язів і поліпшить відновлення. Але результати виявилися несподіваними. У групі ентерального харчування з високим вмістом білка були більш низькі оцінки користі для здоров'я за шкалою Європейського опитувальника для оцінки якості життя за 5 показниками на 5 рівнях (EQ-5D-5L) на 30-й, 90-й і 180-й день після надходження у відділення інтенсивної терапії порівняно з групою ентерального харчування зі стандартним вмістом білка (середня різниця -0,05). Це свідчить, що більше надходження білка не поліпшує довгострокові результати, і навіть може сприяти погіршенню якості життя.

Незважаючи на відсутність значних відмінностей у показниках смертності (кінцева точка безпеки), у пацієнтів, які отримували ентеральне харчування з високим вмістом білка, спостерігалася вища частота шлунково-кишкової непереносимості. Частота інших небажаних явищ у групах дослідження не відрізнялася. Результати цього дослідження свідчать про складність стратегій харчування у відділенні інтенсивної терапії та дозволяють зробити висновок про те, що більша кількість білка не завжди може означати найкраще відновлення.

Джерело:

The Lancet

Стаття:

Effect of high versus standard protein provision on functional recovery in people with critical illness (PRECISe): an investigator-initiated, double-blinded, multicentre, parallel-group, randomised controlled trial in Belgium and the Netherlands

Автори:

Julia LM Bels та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: