EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Артеріальна гіпертензія як ускладнення інфекції SARS-CoV-2 Артеріальна гіпертензія як ускладнення інфекції SARS-CoV-2
Артеріальна гіпертензія як ускладнення інфекції SARS-CoV-2 Артеріальна гіпертензія як ускладнення інфекції SARS-CoV-2

Що нового?

У пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, може розвинутися артеріальна гіпертензія і стати ускладненням даної інфекції.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в PloS One, особи з коронавірусною інфекцією COVID-19 можуть мати артеріальну гіпертензію або підвищений артеріальний тиск (АТ), що іноді супроводжуються підвищенням рівня серцевого тропоніну I (cTnI). Крім того, встановлено, що активація сигнального шляху ангіотензину II може грати ключову роль в розвитку артеріальної гіпертензії при COVID-19.

У пацієнтів з COVID-19 часто спостерігають серцево-судинні порушення. Ganxiao Chen і співавт. вивчили вплив інфікування COVID-19 на стан міокарда та рівень артеріального тиску.

Було проаналізовано клінічні дані 366 пацієнтів з COVID-19 тяжкого ступеня. З 268 пацієнтів у 30 (11,19%) була ​​серцева недостатність. З них в 28 з 30 випадків (93,33%) інфекція протікала у важкій формі. Згідно з результатами лабораторних досліджень, такі показники, як рівні нейтрофілів, лейкоцитів, прокальцитоніну, С-реактивного білка (СРБ), лактату і молочної дегідрогенази, безумовно, пов'язані з маркером пошкодження міокарда.

У 190 пацієнтів без підвищення артеріального тиску в анамнезі був зареєстрований підвищений рівень ангіотензину II. З них у 16 ​​пацієнтів (8,42%) під час перебування в стаціонарі спостерігали підвищення рівня артеріального тиску (згідно діагностичних критеріїв артеріальної гіпертензії) з вираженим підвищенням рівня cTnI, прокальцитоніну і ангіотензину II, в порівнянні з пацієнтами з нормальним рівнем артеріального тиску.

Дослідники вважають, що клінічну тяжкість перебігу захворювання у пацієнтів з важкою формою COVID-19 можна визначити за допомогою прогнозної моделі з використанням 4 прогностичних факторів (разом з фактором статевої приналежності), таких як літній вік, наявність більш високого рівня cTnI, підвищеного артеріального тиску в анамнезі і цукрового діабету.

Джерело:

PloS One

Стаття:

Hypertension as a sequela in patients of SARS-CoV-2 infection

Автори:

Ganxiao Chen та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: