EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Передопераційне введення амінофіліну прискорює відновлення після тазо-абдомінальних операцій Передопераційне введення амінофіліну прискорює відновлення після тазо-абдомінальних операцій
Передопераційне введення амінофіліну прискорює відновлення після тазо-абдомінальних операцій Передопераційне введення амінофіліну прискорює відновлення після тазо-абдомінальних операцій

Що нового?

З метою прискорення одужання , можливе передопераційне використання амінофіліну (в дозі 2 або 4 мг/кг) перед операціями на органах таза та черевної порожнини (тазово-абдомінальними операціями).

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі «BMC Anesthesiology», використання амінофіліну, неселективного антагоніста аденозинових рецепторів, перед тазо-абдомінальними операціями під загальною анестезією, може прискорити відновлення без ризику розвитку ускладнень з боку серцево-судинної системи.

Автори дослідження порівняли вплив різних доз амінофіліну на післяопераційне відновлення при його передопераційному використанні.

В цілому 45 пацієнтів, яким було призначене проведення тазово-абдомінальних операцій, були поділені на 3 групи:

  • група C (контрольна) - пацієнти, яким вводили фізіологічний розчин внутрішньовенно в дозі 100 мл;
  • група A1 - пацієнти, яким вводили амінофілін внутрішньовенно в дозі 2 мг/кг;
  • група A2 - пацієнти, яким вводили амінофілін внутрішньовенно в дозі 4 мг/кг за 30 хвилин до загальної анестезії.

У дослідженні нотували демографічні дані пацієнтів, дані про їх фізичний статус (за класифікацією Американського товариства анестезіологів, ASA), тривалість анестезії та операції, частоту серцевих скорочень, середній артеріальний тиск (АТ), дози пропофолу і фентанілу, час досягнення значення біспектрального індексу (BIS; 48 ± 2 після анестезії та значення 80 після припинення анестезії севофлураном), час до екстубаціі і знаходження в післяопераційній спостережній анестезіологічній палаті, а також побічні ефекти амінофіліну.

Дослідники встановили, що час досягнення BIS 48 ± 2 було значно меншим у групі C (70,67 ± 22,50 с), в порівнянні з групою A2 (106,67 ± 34,77 с). Час досягнення BIS-значення 80, крива ROC і час до екстубаціі були значно більшими у групі C, порівняно з групами A1 і A2 (див. Таблицю і малюнок нижче).



Автори дослідження відзначили, що для підтвердження потенціалу амінофіліну прискорювати відновлення і скорочувати перебування в післяопераційній спостережній анестезіологічній палаті необхідно проведення подальших досліджень щодо різних хірургічних втручань.

Джерело:

BMC Anesthesiology

Стаття:

The effect of preoperative aminophylline on the recovery profile after major pelvic-abdominal surgeries: a randomized controlled double-blinded study

Автори:

Samaa A. Kasim та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: