EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
тонзилектомія у дітей тонзилектомія у дітей
тонзилектомія у дітей тонзилектомія у дітей

Що нового?

При проведенні тонзилектомії у дітей у періопераційному періоді рекомендується застосовувати парацетамол, нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) та глюкокортикостероїди (ГКС).

У недавньому систематичному огляді, проведеному Alfonso E. Albornoz та співавт., результати якого були опубліковані в журналі Canadian Journal of Anesthesia, були отримані дані про стратегії лікування болю в периопераційному періоді при проведенні тонзилектомії у дітей в умовах відсутності специфічних клінічних рекомендацій. Метою цього систематичного огляду була оцінка поточних рекомендацій щодо ведення пацієнтів дитячого віку, яким призначена тонзилектомія, в періопераційному періоді.

Було проведено пошук відповідної літератури в таких електронних базах даних, як Embase, MEDLINE, MEDLINE ePub Ahead of Print та CINAHL, за період до 3 серпня 2022 р. До огляду включали статті, в яких були представлені клінічні посібники, що містять засновані на доказових даних рекомендації з тонзилектомії під загальною анестезією у дітей, опубліковані англійською мовою. За результатами пошуку було виявлено п'ять посібників, що відповідали критеріям відбору, причому два з них оцінили як високоякісні за результатами аналізу з використанням інструментів атестації посібників AGREE II та AGREE-REX.

Однак лише одне з цих посібників було рекомендовано до застосування без доопрацювання. У більшості рекомендацій розглядалися підходи до лікування болю. Єдиним препаратом, застосування якого рекомендували у всіх п'яти посібниках, був парацетамол. Крім цього, до застосування в лікуванні болю у всіх керівництвах, за винятком найстарішого, рекомендували нестероїдні протизапальні засоби та глюкокортикостероїди.

Результати цього аналізу вказують на необхідність подальшого вивчення застосування опіоїдів при тонзилектомії у дітей, враховуючи тяжкість апное, що розвивається, а також можливості застосування неопіоїдних препаратів, наприклад дексмедетомідину (селективного агоніста альфа-2-адренорецепторів), дексаметазону у високих дозах (ГКС) та габапентиноїдів (протиепілептичних засобів).

Джерело:

Canadian Journal of Anesthsia

Стаття:

Perioperative clinical practice recommendations for pediatric tonsillectomy: a systematic review

Автори:

Alfonso E Albornoz та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: