EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
якість сну якість сну
якість сну якість сну

Що нового?

У пацієнтів з безсонням застосування пробіотиків на основі Bifidobacterium breve штаму CCFM1025 (тобто штаму, що сприятливо впливає на психіку людини) забезпечує підвищення якості нічного сну шляхом модуляції активності гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової (ГГН) осі.

Результати плацебо-контрольованого рандомізованого клінічного дослідження вказують, що застосування пробіотиків на основі Bifidobacterium breve штаму CFCM1025 можна розглядати як перспективний варіант терапії, спрямованої на підвищення якості нічного сну. Метою цього дослідження була оцінка впливу застосування біфідобактерій штаму CCFM1025 на якість нічного сну у пацієнтів з безсонням.

У цьому дослідженні, при проведенні якого дотримувалися суворих наукових стандартів, взяли участь 40 пацієнтів віком від 18 до 65 років, у яких було діагностовано спричинене стресом безсоння. Включені в дослідження пацієнти були рандомізовані в дві групи: одна група отримувала біфідобактерії штаму CCFM1025, що сприятливо впливає на психіку людини, в дозі 5 × 109 КОЕ (n = 20), а інша група — плацебо (n ). Протягом 4 тижнів дослідники вели ретельне спостереження за впливом лікування на якість нічного сну у пацієнтів.

Порівняно з групою плацебо (до лікування: M = 10,10, стандартне відхилення (СВ) = 2,292; після лікування: M = 8,650, СВ = 2,793; порівняння значень до та після лікування: F (1, 38) =  41, p = 0,4316), у якій зміна якості нічного сну була мінімальною, у пацієнтів у групі, що отримувала біфідобактерії штаму CCFM1025, було виявлено статистично значуще зниження значень Піттсбурзького індексу якості сну(PSQI)= 1 , СВ = 3,169; після лікування: M = 7,750, СВ = 3,697, F (1, 38) = 15,41, p = 0,0007). Така зміна щодо вихідного рівня свідчить про суттєве підвищення якості нічного сну після прийому пробіотичного штаму, що сприятливо впливає на психіку людини. Крім того, у дослідженні було виявлено виражений зв'язок між прийомом біфідобактерій штаму CCFM1025 та зниженням концентрації маркерів стресу.

Це свідчить, що терапія пробіотиками, які сприятливо впливають на психіку людини, не тільки дозволяє підвищити якість нічного сну, а й сприяє зниженню рівня стресу, і може застосовуватися як комплексний підхід до вирішення проблем, пов'язаних зі сном. Передбачається, що механізм в основі цього визначного ефекту обумовлений пов'язаними з прийомом пробіотиків змінами сироваткової концентрації метаболітів, зокрема даїдзеїну. Таким чином, застосування пробіотиків на основі Bifidobacterium breve штаму CCFM1025 —¦ багатообіцяючий підхід, за допомогою якого можна докорінно змінити лікування порушень сну, направивши його на модуляцію активності ГГН осі.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Bifidobacterium breve CCFM1025 Improves Sleep Quality via Regulating the Activity of the HPA Axis: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Yuming Lan та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: