EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Лазеропунктура у поєднанні із застосуванням вітаміну В12 ефективно полегшує біль при дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба. Цей метод лікування забезпечує швидке та виразне зниження інтенсивності болю.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, лазеропунктура в комбінації з терапією вітаміном В12 (метилкобаламін) є перспективним методом лікування, що забезпечує ефективне полегшення болю при дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба (ДСНЩС) у дорослих. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності впливу лазером малої потужності, зокрема лазеропунктури, для лікування болю у пацієнтів із ДСНЩС. Також у дослідженні вивчали потенційну користь застосування комбінації лазеропунктури та вітаміну В12.

Для виявлення локалізації орофаціального болю та визначення рівня вітаміну В12 у крові добровольцям було запропоновано заповнити опитувальник. До дослідження було включено 45 дорослих пацієнтів (старше 18 років) незалежно від статі та расової приналежності з ДСНЩС, основною скаргою яких був біль. Учасників рандомізували у 3 групи: групу імітації лазеропунктури та плацебо вітаміну В12 (група 1), групу активної лазеропунктури та плацебо вітаміну В12 (група 2) та групу активної лазерної пункції та активного вітаміну В12 (група 3).

Інтенсивність болю оцінювали з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ) до та після проведення лазерної терапії на кожному сеансі. При проведенні лазеропунктури впливали на певні біологічно активні точки, стимуляція яких, згідно з традиційною китайською медициною, ефективна при лікуванні ДСНЩС. Для цього використовували лазерний пристрій, що генерує інфрачервоне випромінювання з енергією 3 Дж. Курс лікування включав 8 сеансів (по 2 сеанси на тиждень протягом 4 тижнів). Після втручання у групах 2 та 3 спостерігалося зниження інтенсивності болю, при цьому у пацієнтів у групі 3 відзначалося статистично значуще більш виразне поліпшення вже через 4 сеанси (див. рисунок 1).

Таким чином, лазеропунктура у поєднанні із застосуванням вітаміну В12 підвищує ефективність лікування ДСНЩС.

Джерело:

Research, Society and Development

Стаття:

The effectiveness of laserpuncture associated with vitamin B12 in the treatment of temporomandibular disorders and orofacial pain

Автори:

Lancciane Nilian Celino Reis і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: