EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Згідно з отриманими даними, у осіб із безсонням когнітивно-поведінкова терапія безсоння (КПТ-Б) ефективно збільшує загальну тривалість сну.

Результати метааналізу даних рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) свідчать про те, що у осіб з безсонням когнітивно-поведінкова терапія безсоння (КПТ-Б) ефективно збільшує загальну тривалість сну (ЗТС), що підтверджується результатами оцінки за допомогою щоденників сну та полісомнографії. Мета метааналізу полягала у визначенні впливу КПТ-Б на результати як суб'єктивної, так і об'єктивної оцінок.

Метааналіз проводили на підставі даних 43 РКД, виявлених у ході систематичного пошуку відповідних літературних джерел. Було проведено оцінку публікацій на наявність ризику систематичної помилки. Для вивчення впливу характеристик вибірки та методу лікування на величину ефекту в дослідженнях було виконано аналіз методом метарегресії.

Згідно з отриманими результатами оцінки щоденників, вплив КПТ-Б на ЗТС наприкінці лікування був помірно позитивним, що вказує на збільшення тривалості сну приблизно на 30 хвилин. Встановлено, що вплив КПТ-Б на ЗТС за даними полісомнографії та щоденників залежить від віку, при цьому у старших вікових групах ефект був менш виразним. Навпаки, результати оцінки впливу на ЗТС за допомогою актиграфії вказували на помірно негативний вплив, що відповідає зниженню приблизно на 30 хвилин.

При наступних оцінках даних щоденників виявили систематичну помилку, що свідчить на користь позитивних результатів. Таким чином, за даними полісомнографії та щоденників сну, КПТ-Б призводила до збільшення ЗТС у дорослих. Однак ці покращення не були підтверджені даними актиграфії. В рамках дослідження було проведено обговорення теоретичного та клінічного значення одержаних результатів.

Джерело:

Annals of Behavioral Medicine

Стаття:

Is Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia Effective for Improving Sleep Duration in Individuals with Insomnia? A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Автори:

Wai Sze Chan і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: