EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
ожиріння ожиріння
ожиріння ожиріння

Що нового?

Середземноморська дієта може бути ефективна у пацієнтів похилого віку з надмірною масою тіла або ожирінням, забезпечуючи зменшення обхвату талії та зниження ІМТ поряд зі зниженням відсоткового вмісту жиру та зменшенням маси тіла.

Згідно з результатами цього дослідження, дотримання середземноморської дієти протягом двох років сприяло більш виразному зниженню загальної маси тіла, процентного вмісту жиру та індексу маси тіла (ІМТ), а також зменшенню обхвату талії. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності багатокомпонентної терапії протягом двох років у пацієнтів з ожирінням та надмірною масою тіла.

Окрім того, оцінювали вплив терапії на психологічний стан пацієнтів. Пацієнтів (n = 51) рандомізували в експериментальну та контрольну групи. В експериментальній групі пацієнти відвідували заняття з основ правильного харчування, отримували лікувальне харчування в рамках середземноморської дієти та виконували комплекс фізичних вправ. Пацієнти контрольної групи вивчали письмову інформацію про середземноморську дієту.

В експериментальній групі було відзначено більш виразне зниження ІМТ, маси тіла та відсоткового вмісту жиру та зменшення обхвату талії. В обох групах покращилися показники за шкалою депресії опитувальника оцінки здоров'я пацієнта (PHQ-9). Значного підвищення рівня тривоги за шкалою оцінки генералізованого тривожного розладу (GAD-7) та ступеня прихильності до середземноморської дієти (PREDIMED) в жодній із груп не було виявлено.

Після дотримання дієти протягом двох років в експериментальній групі було відзначено більш виразне зменшення обхвату талії та зниження ІМТ, маси тіла та відсоткового вмісту жиру. Наприкінці лікування було відзначено зниження депресії за показником психологічного стану пацієнтів.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Effectiveness of a Two-Year Multicomponent Intervention for the Treatment of Overweight and Obesity in Older People

Автори:

Lorena Rumbo-Rodríguez і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: