EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
невралгія невралгія
невралгія невралгія

Що нового?

У осіб з невралгією трійчастого нерва проведення місцевої анестезії лідокаїном дозволяє полегшити біль, а також запобігає розвитку аритмії та артеріальної гіпертензії під час радіочастотної термокоагуляції гассерового вузла.

Згідно з результатами ретроспективного простого сліпого дослідження типу «випадок-контроль», проведення місцевої анестезії лідокаїном є безпечним, простим та ефективним методом, що забезпечує хороший знеболюючий ефект у осіб з невралгією трійчастого нерва. Метою дослідження, проведеного Dingliang Zhao та співавт., була оцінка ефективності та безпеки застосування лідокаїну в лікуванні невралгії трійчастого нерва.

У дослідженні взяли участь 80 пацієнтів з діагностованою невралгією трійчастого нерва, яким проводили радіочастотну термокоагуляцію з доступом через овальний отвір. Пацієнтів рандомізували у досліджувану групу чи групу плацебо. Після виконання проколу з внутрішньої та зовнішньої сторони в області овального вікна пацієнтам із досліджуваної групи вводили лідокаїн у відповідній концентрації.

Пацієнтам із групи плацебо у такий же спосіб вводили аналогічний об’єм фізіологічного розчину. В ході процедури при різних температурних режимах реєстрували інтенсивність болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), частоту серцевих скорочень (ЧСС) та середній артеріальний тиск (САТ). У досліджуваній групі показники ЧСС та САТ були нижчими, ніж у групі плацебо, при цьому відмінності щодо цих показників були статистично значущими.

Крім того, в обох групах були виявлені статистично значущі відмінності інтенсивності болю за ВАШ та значень САТ та ЧСС за різних температурних режимів. У досліджуваній групі як на початковому рівні, так і в кожній подальшій часовій точці були виявлені статистично значущі відмінності щодо інтенсивності болю за ВАШ та показниками САТ. При цьому діапазон значень ЧСС та САТ у досліджуваній групі був нижчим порівняно з групою плацебо.

Таким чином, проведення місцевої анестезії лідокаїном у рамках процедури радіочастотної обробки гассерового вузла забезпечує ефективну профілактику зниження ЧСС, опосередкованого трійчасто-кардіальним рефлексом, а також підвищення артеріального тиску та ЧСС, що викликається болем під час проведення радіочастотної терапії. Проведення місцевої анестезії лідокаїном є перспективним методом, що дозволяє підвищити ефективність та безпеку радіочастотної термокоагуляції гассерового вузла.

Джерело:

BMC Anesthesiology

Стаття:

Cardiovascular response to Gasserian ganglion ablation on trigeminal neuralgia under local anesthesia: a retrospective single-blind case-control study

Автори:

Dingliang Zhao і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: