Дієта MIND з високим вмістом фолієвої кислоти, що включає цілісні зерна та овочі, знижує ризик синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ), впливаючи на інсулінорезистентність та рівень гомоцистеїну.
Згідно з результатами недавнього дослідження під керівництвом Mina Darand, опублікованим у журналі BMC Women's Health, суворіше дотримання дієти MIND пов'язане зі зниженням ризику СПКЯ.
Мета цього дослідження полягала у вивченні впливу дієти MIND (втручання з використанням середземноморської дієти та дієти DASH для відстрочення нейродегенеративних порушень) на синдром полікістозних яєчників (СПКЯ), основну причину овуляторної безплідності та гормональних порушень у жінок репродуктивного віку.
Дієта MIND, створена на основі середземноморської дієти та дієти DASH, включає корисні групи продуктів харчування, в основному продукти для здоров'я мозку (зелені листові овочі, цілісні зерна, боби, вино, ягоди, оливкова олія, риба та курка), корисні для профілактики метаболічних захворювань.
У цьому дослідженні методом «випадок – контроль» взяли участь 216 жінок із СПКЯ, діагностованим на основі Роттердамських критеріїв, що відповідають за віком та ІМТ. Споживання їжі оцінювали за допомогою валідованого опитувальника. Встановлено зворотний зв'язок між дотриманням дієти MIND та ризиком СПКЯ у жінок. У грубих та багатофакторних скоригованих моделях дотримання дієти MIND було пов'язане зі зниженням ризику СПКЯ на 92%. Однак, як припустили автори, для підтвердження цих результатів необхідні масштабніші дослідження механізмів.
BMC Women's Health
Is the MIND diet useful for polycystic ovary syndrome? A case-control study
Mina Darand та співавт.
Коментарі (0)