EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Зв'язок між титрами нейтралізувальних антитіл і захисними властивостями вакцин від COVID Зв'язок між титрами нейтралізувальних антитіл і захисними властивостями вакцин від COVID
Зв'язок між титрами нейтралізувальних антитіл і захисними властивостями вакцин від COVID Зв'язок між титрами нейтралізувальних антитіл і захисними властивостями вакцин від COVID

Що нового?

Вакцина BNT162b2 спричиняє вироблення більшої кількості нейтралізувальних антитіл, що підвищує рівень захисту від інфекції SARS-CoV-2.

Відповідно до результатів порівняльного аналізу двох вакцин від COVID-19, опублікованих у журналі The Lancet-Microbe, відмінність у концентраціях антитіл, що нейтралізують вірус, може пояснити статистично значущі відмінності в ефективності вакцин. Таким чином, було зроблено припущення, що титри антитіл, що нейтралізують вірус, корелюють із захисними властивостями вакцин від COVID-19. Цей висновок був заснований на інформації про імуногенність вакцин SARS-CoV-2 у 1442 медичних працівників, яким вводили або вакцину BNT162b2, або вакцину, що містить інактивований вірус.

Зразки крові збирали в різних часових точках після отримання поінформованої згоди, а саме: перед введенням першої дози, перед введенням другої дози та в період з 21 по 35 день після введення другої дози вакцини. Було проведено аналіз зразків на наявність антитіл до SARS-CoV-2, а також аналіз зразків з позитивним результатом ІФА на наявність антитіл, що нейтралізують вірус, після чого була перевірена реакція нейтралізації бляшкоутворення з метою підрахунку титрів нейтралізуючих антитіл з живим вірусом COVID-19.

Після проведення лабораторних аналізів були представлені результати з основної кінцевої точки для 93 осіб з повними даними про концентрацію антитіл у тій чи іншій часовій точці. З них 63 особи (55,6 % чоловіків, медіана віку – 37 років) були повністю вакциновані вакциною BNT162b2 та 30 осіб (23,3 % жінок, медіана віку – 47 років) отримали обидві дози інактивованої вакцини.

Вже після введення першої дози концентрація антитіл була статистично значуще вище у тих, хто отримав вакцину BNT162b2, з подальшим наростанням після введення другої дози порівняно з учасниками, які отримали інактивовану вакцину. В обох групах вакцинації (підгрупа з 12 учасників) середнє геометричне значення титру PRNT50 (скорочення бляшок більш ніж на 50% за даними реакції нейтралізації бляшкоутворення) та PRNT90 (скорочення бляшок не менше ніж на 90%) варіювалося (див. таблицю 1).


Інші можливі кореляти захисту (T-клітини або антитіла з антитілозалежною клітинно-опосередкованою цитотоксичністю) у цьому дослідженні не розглядалися. Автори роботи зазначають, що у майбутніх дослідженнях можуть бути вивчені підходи до застосування замінників для підвищення концентрації антитіл та клінічного захисту у одержувачів інактивованих вакцин, у тому числі введених у бустерних дозах.

Джерело:

The Lancet-Microbe

Стаття:

Comparative immunogenicity of mRNA and inactivated vaccines against COVID-19

Автори:

Wey Wen Lin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: