EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
кропив'янка кропив'янка
кропив'янка кропив'янка

Що нового?

У пацієнтів з відстроченою кропив'янкою від тиску та відсутністю відповіді на терапію антигістамінними препаратами при використанні схеми лікування зі збільшенням дози застосування омалізумабу є безпечним та ефективним методом лікування.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими у виданні International Archives of Allergy and Immunology, омалізумаб є безпечним, ефективним і швидкодіючим препаратом для лікування пацієнтів з відстроченою кропив'янкою від тиску (ВКТ), стійкою до дії двох або більше блокаторів H1-гістамінових рецепторів другого покоління.

Метою даного обсерваційного дослідження в умовах реальної клінічної практики була оцінка безпеки та ефективності застосування омалізумабу у 14 пацієнтів з ВКТ (64,28 % жінки) без хронічної спонтанної кропив'янки або інших форм хронічної кропив’янки, що індукується, а також короткий опис їх діагностичних та клінічних характеристик. Початкова доза омалізумабу становила 300 мг кожні чотири тижні.

Дослідники реєстрували оцінки, отримані в ході тесту на контроль симптомів кропив'янки (UCT) до та після введення першої дози, рівень антитіл до тиреопероксидази (анти-ТПО), загальний рівень імуноглобуліну IgE, вміст D-димеру та C-реактивного білка (CРБ), швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), результати діагностичних випробувань, результати попередньої терапії, час первинного діагностування захворювання та вік пацієнта при постановці діагнозу. Ефективність застосування омалізумабу визначали на основі оцінки UCT. Дослідники також оцінювали побічні ефекти та адекватність відповіді після введення першої дози препарату (швидка дія).

Час діагностування, як зазначалося, становив 4,53 (±5,54) року. Після виключення спонукальної причини середня гранична тривалість нападу становила 4,18 (±2,75) години. Згідно з результатами досліджень середня тривалість збереження шкірних уражень становила 32,42 (±13,8) години. Зазначалося, що у 50% пацієнтів були високі значення ШОЕ (>20,0 мм/год). У 42,85% пацієнтів CРБ становив >0,5 мг/дл, а в трьох із 10 пацієнтів відзначалися високі рівні вмісту D-димеру (>500,0 нг/мл).

У всіх пацієнтів рівень анти-ТПО був у межах норми. У шести з восьми пацієнтів загальний рівень IgE становив >100 МО/мл. До початку лікування із застосуванням омалізумабу середня оцінка UCT становила 3,07 (±2,40). Після введення першої дози омалізумабу середні оцінки UCT зросли до 15,28-16 (±1,72). Про розвиток побічних ефектів не повідомлялося. Усі 14 учасників давали швидку відповідь на терапію.

Таким чином, моноклональне антитіло омалізумаб рекомендовано пацієнтам з відстроченою кропив'янкою від тиску, які не відповідають на лікування антигістамінними препаратами та (або) циклоспорином, монтелукастом або кортикостероїдами навіть у разі підвищення дози.

Джерело:

International Archives of Allergy and Immunology

Стаття:

Delayed Pressure Urticaria: Clinical and Diagnostic Features and Response to Omalizumab

Автори:

Veleiro-Pérez B. і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: