EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
перелом перелом
перелом перелом

Що нового?

При проведенні хірургічної операції на шийці стегна після перелому застосування спінальної анестезії було пов'язане з більш високою інтенсивністю болю та більшим обсягом споживання аналгетичних препаратів у післяопераційний період.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, застосування спінальної анестезії було пов'язане з використанням більшої кількості рецептурних анальгетиків до 60-го дня та з більш високою інтенсивністю болю в перші 24 години після операції, порівняно із загальним знеболенням. Мета дослідження Mark D. Neuman та співавт. полягала у порівнянні рівнів задоволеності пацієнтів, обсягів використання аналгетичних препаратів та рівнів інтенсивності болю після операції з приводу перелому шийки стегна із застосуванням спінальної або загальної анестезії.

До дослідження включили 1600 пацієнтів (у віці 50 років або старше, 77% жінки), яким було показано хірургічне втручання з приводу перелому шийки стегна із застосуванням або загального знеболювання, або спінальної анестезії. Дослідники визначали рівень задоволеності наданою медичною допомогою та інтенсивність болю на 1-3-й день після операції, а також виразність больового синдрому та обсяг використання рецептурних аналгетичних препаратів до 60, 180 та 365-го дня. Протягом перших 24 годин після втручання 73,5% пацієнтів (1050 з 1428) повідомили про сильно виражений біль. У пацієнтів, яким проводили спінальну анестезію, оцінки гострого болю в перші 24 години після операції були вищими (відмінність середніх: 0,40). В інших часових точках відмінностей в оцінках інтенсивності болю між групами не виявлено.

До 60-го дня рецептурні аналгетики застосовували 18,8% пацієнтів (108 з 574) із групи загальної анестезії та 25% пацієнтів (141 з 563) із групи спінальної анестезії (відносний ризик: 1,33). Рівень задоволеності пацієнтів у групах був порівнянний. Перелом шийки стегна майже завжди супроводжується сильним болем. Оскільки згідно з результатами дослідження спінальна анестезія була пов’язана з більшим болем у перші 24 години після операції та більшим використанням призначених за рецептом анальгетиків через 60 днів порівняно із загальною анестезією, загальна анестезія, дозволяє оптимізувати знеболення після хірургічної операції на шийці стегна, порівняно зі спінальною анестезією.

Джерело:

Annals of Internal Medicine

Стаття:

Pain, Analgesic Use, and Patient Satisfaction With Spinal Versus General Anesthesia for Hip Fracture Surgery, A Randomized Clinical Trial

Автори:

Mark D. Neuman і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: