EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
прееклампсія прееклампсія
прееклампсія прееклампсія

Що нового?

Такі заходи, як збалансоване харчування та прийом добавок із залізом та фолієвою кислотою, поряд з якісною допологовою допомогою, протягом 90 днів дозволяють знизити частоту розвитку прееклампсії та еклампсії під час вагітності.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі PLOS Global Public Health, підтверджують наявність сильного зв'язку між недостатнім харчуванням та дефіцитом заліза та фолієвої кислоти у раціоні під час вагітності та підвищенням ризику розвитку прееклампсії та еклампсії у жінок в Індії. Метою цього перехресного спостережного дослідження, проведеного Priya Das та співавт., була оцінка зв'язку між особливостями харчування та споживанням заліза та фолієвої кислоти під час вагітності та ймовірністю загрозливого для життя підвищення артеріального тиску у жінок в Індії.

В аналіз були включені дані 190 797 жінок у віці від 15 до 49 років, які станом на будь-який момент часу протягом останніх п'яти років були одружені і народили живу дитину. Ці дані були отримані в рамках Національного обстеження здоров'я сім'ї (National Family Health Survey; NFHS-5) за період з 2019 по 2021 роки. Для виявлення зв'язку між раціоном харчування, прийомом харчових добавок та частотою розвитку еклампсії було проведено багатофакторний аналіз методом логістичної регресії. Приблизно у 3,6% жінок у досліджуваній популяції було діагностовано еклампсію або прееклампсію.

Було встановлено, що ймовірність розвитку прееклампсії або еклампсії під час вагітності була значно вищою у жінок з незбалансованим раціоном харчування, які не приймали добавки із залізом та фолієвою кислотою протягом як мінімум 90 днів. Цей зв'язок зберігався навіть після корекції на різні фактори, включаючи стан здоров'я, спосіб життя, соціально-економічний статус та демографічні характеристики матері. Таким чином, результати цього дослідження підкреслюють важливість якісної допологової допомоги та достатнього споживання мікроелементів як ефективних заходів щодо зниження частоти розвитку прееклампсії та еклампсії у вагітних.

Джерело:

PLOS Global Public Health

Стаття:

An association of deficiencies in balanced dietary practices and inadequate iron and folic acid supplement's intake during pregnancy and increasing risk of pre-eclampsia or eclampsia among Indian women

Автори:

Priya Das та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: