EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
люмбалгія люмбалгія
люмбалгія люмбалгія

Що нового?

Гендерні стереотипи, що є у лікарів, впливають на підхід до лікування болю, що підтверджує наявність упередженості з урахуванням соціальних характеристик.

Результати перехресного дослідження на основі описів клінічних випадків свідчать, що соціальні характеристики, пов'язані з гендером, можуть впливати на стратегії лікування болю, що застосовуються лікарями. У недавніх дослідженнях були виявлені відмінності при лікуванні болю у чоловіків та жінок, які, ймовірно, зумовлені впливом гендерних стереотипів. Для більш глибокого вивчення цього питання група дослідників провела комплексну оцінку того, як стать пацієнта впливає на вибір лікування при гострому болю в спині (люмбалгії).

В опитуванні взяв участь 231 лікар. Учасникам в онлайн-форматі надавали опис клінічного випадку зі сценарієм консультації з приводу гострої люмбалгії у пацієнтів різної статі. Після вивчення опису лікарі заповнювали опитувальник "Очікування щодо гендерних ролей при болю" (Gender Role Expectation of Pain) для визначення підходу до вибору терапії та оцінки зв'язку між гендерними стереотипами та лікуванням болю.

Основні результати

  • У лікарів як чоловічої, так і жіночої статі були ґендерні стереотипи щодо сприйняття болю. Вони схильні сприймати чоловіків як більш чутливих до болю, з нижчою переносимістю больових відчуттів, і більш охоче повідомляють наявність болю у порівнянні із жінками.
  • Однак це не призвело до значних відмінностей з погляду зниження інтенсивності болю у чоловіків та жінок.
  • Жінок із гострою люмбалгією рідше направляли на візуалізаційні обстеження порівняно з чоловіками.
  • Крім того, жінкам призначали нижчі дози опіоїдів та ібупрофену порівняно з чоловіками.
  • Стать лікаря помірно впливала на вибір лікування, при цьому жінки-лікарі були більш схильні призначати додаткові обстеження.

Результати цього дослідження свідчать про наявність ґендерних стереотипів серед лікарів, що може впливати на прийняття рішень щодо лікування болю. Незважаючи на відсутність значних гендерних відмінностей з точки зору загальних підходів до лікування, є відмінності за показником частоти направлення пацієнтів на візуалізаційні дослідження та призначення лікарських препаратів. Результати дослідження вказують на необхідність подальшого вивчення основних причин наявності гендерних стереотипів при лікуванні болю та їх значущості для клінічної практики. Необхідні проспективні клінічні дослідження для більш глибокого розуміння динаміки, що спостерігається, і розробки стратегій щодо зниження впливу цих факторів на лікування пацієнтів.

Джерело:

Womens Health

Стаття:

Gender-based differential management of acute low back pain in the emergency department: A survey based on a clinical vignette

Автори:

Léa V Schilter та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: