EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Прийом вітаміну D у дозі 28 000 МО на тиждень у пренатальному періоді знижує резорбцію кісток у матері (на підставі оцінки рівня C-кінцевого телопептиду колагену 1-го типу), але не впливає на інші біомаркери метаболізму кісткової тканини при продовженні прийому у післяпологовому періоді .

Згідно з даними, опублікованими в журналі Endocrine and Metabolic Science, у дослідженні, заснованому на дослідженні впливу застосування вітаміну D матерями на ріст дітей (MDIG, Дакка, Бангладеш), було встановлено, що прийом добавок з вітаміном D у високих дозах у пренатальному періоді може знизити резорбцію кісток під час вагітності, навіть незважаючи на те, що ефект обмежений одним біомаркером і не зберігається у післяпологовому періоді. Отримані результати підкреслюють складний взаємозв'язок між рівнем вітаміну D та здоров'ям кісток матері під час та після вагітності.

У дослідженні під керівництвом Christine Krupa вивчали вплив добавок з вітаміном D3 (холекальциферолом) на біомаркери остеогенезу та резорбції кісткової тканини під час пологів та через 6 місяців. Загалом 1300 жінок з неускладненою одноплідною вагітністю з дослідження MDIG були рандомізовані до груп прийому плацебо або вітаміну D3 у пренатальному та післяпологовому періодах, як показано нижче:

  • група А: вітамін D3 у дозі 0 та 0 міжнародних одиниць (МЕ) на тиждень;
  • група B: вітамін D3 у дозі 4200 та 0 МО на тиждень;
  • група С: вітамін D3 у дозі 16 800 та 0 МО на тиждень;
  • група D: вітамін D3 у дозі 28 000 та 0 МО на тиждень;
  • група E: вітамін D3 у дозі 28 000 і 28 000 МО на тиждень.

Рандомізацію проводили терміном від 17 до 24 тижнів вагітності і продовжували до закінчення 6 місяців після пологів. Вибірка для аналізу включала учасниць дослідження MDIG (n = 690; 53% з 1300 учасниць дослідження), у яких були доступні дані мінімум по одному біомаркеру, який цікавив, або на момент пологів, або через 6 місяців, а також еквівалентні вихідні вимірювання. Зразки венозної крові матерів, отримані при включенні в дослідження, при пологах та через 6 місяців після пологів, аналізували на наявність біомаркерів, пов'язаних із оновленням кісткової тканини. Вони включали ліганд рецептора-активатора ядерного фактора каппа-В, фактор росту фібробластів 23, остеопротегерин та остеокальцин (біомаркери запалення), N-кінцевий амінокінцевий пропептид проколагену 1-го типу і сироватковий карбокси-кінцевий телопептид колла.

Відмінності (%) між групами прийому вітаміну D і плацебо, а також 95% довірчі інтервали (95% ДІ) були представлені як ефект від прийому добавки. З 690 добровольців на момент включення в це дослідження у 64% концентрація 25-гідроксивітаміну D (25OHD) становила менше 30 нмоль/л, а у 94% - менше 50 нмоль/л. На момент пологів у групі E середня концентрація CTx була на 27% нижче, ніж у групі плацебо.

Однак через 6 місяців після пологів концентрація CTx у групі E та у групі плацебо істотно не відрізнялася, враховуючи концентрацію CTx під час пологів. Результати інших біомаркерів при пологах або в післяпологовому періоді були непримітними. Таким чином, прийом вітаміну D3 у дозі 28 000 МО на тиждень у пренатальному періоді призводив до зниження рівня CTx при пологах порівняно з плацебо.

Цей ефект був пов'язаний із зниженням рівня паратиреоїдного гормону. Однак через 6 місяців після пологів вплив прийому вітаміну D у підвищеній дозі на рівень CTx не зберігався. Таким чином, прийом вітаміну D у високих дозах у пренатальному періоді знижує резорбцію кісток під час вагітності, проте для отримання доказів стійкого позитивного ефекту у післяпологовому періоді потрібні подальші дослідження.

Джерело:

Endocrine and Metabolic Science

Стаття:

Prenatal but not continued postpartum vitamin D supplementation reduces maternal bone resorption as measured by C-terminal telopeptide of type 1 collagen without effects on other biomarkers of bone metabolism

Автори:

Christine Krupa та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: