EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

Обмеження часу прийому їжі, ключовий дієтичний аспект інтервального голодування забезпечує різні переваги для пацієнтів з НАЖХП, включаючи активацію сигнальних шляхів печінки, поліпшення циркадних ритмів, вплив на жирову тканину, модуляцію мікробіоти кишечника і посилення регуляторів ендокринної системи.

Згідно з результатами недавнього систематичного огляду, опублікованими в журналі Frontiers in Nutrition, обмеження часу прийому їжі (ОЧПЇ) є перспективним дієтичним втручанням при неалкогольній жировій хворобі печінки (НАЖХП). Xiaoxiao Lin та співавт. узагальнили та вивчили всі рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), присвячені вивченню ОЧПЇ у пацієнтів з НАЖХП. Пошук у базі даних включав виявлення відповідних РКІ в базах даних Embase, Cochrane Library та PubMed з моменту їх початку до 1 вересня 2023 року.

Усього було розглянуто 4 РКД, у яких взяли участь 443 пацієнти з НАЖХП. Розмір вибірки у цих дослідженнях варіював від 32 до 271 учасника. Втручання у вигляді ОЧПЇ застосовували протягом 8 годин на регулярній основі протягом періоду від 4 тижнів до 12 місяців. Отримані результати вказували на те, що ОЧПЇ може забезпечити численні переваги для здоров'я пацієнтів з НАЖХП, включаючи покращення життєво важливих маркерів здоров'я печінки, таких як знижена жорсткість печінки та нижчі рівні тригліцеридів у печінці.

Незважаючи на те, що ОЧПЇ забезпечує перспективні результати при НАЖХП, масові рекомендації щодо його використання поки що давати рано. Результати обмежених досліджень наголошують на необхідності проведення високоякісних досліджень для оцінки користі ОЧПЇ при лікуванні НАЖХП. Дослідники дійшли висновку, що дослідження, які продовжуються, або поточні клінічні дослідження можуть допомогти досягти чіткого розуміння.

Джерело:

Frontiers in Nutrition

Стаття:

The effects of time-restricted eating for patients with nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review

Автори:

Xiaoxiao Lin та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: